<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
22.04.2024 194

Електронний кабінет призовника. Коли запрацює і чи обов'язкова реєстрація

В Україні влітку планують запустити електронний кабінет військовозобов'язаного. Втім, реєструватись у ньому буде правом, а не обов’язком.

2024_04_19_21_45_50_ba55c290b17e9625b0e5d51099e9b0b8_650x410_22.04.24

Детальніше про е-кабінет військовозобов'язаного та як він працюватиме - пише РБК-Україна.

Під час підготовки матеріалу використовувалися: законопроект №10062, інтерв'ю заступниці міністра оборони Катерини Чорногоренко для DOU, заява речника Міноборони Дмитра Лазуткіна.

Що таке е-кабінет військовозобов'язаного

В Міноборони пояснюють, що такий е-кабінет створять на кожного військовозобов'язаного, незалежно від того, чи буде він ним користуватися. Тобто реєстрація в ньому буде добровільною і ні до чого не зобов'язує - принаймні зараз.

Мета сервісу полягає у тому, щоб спростити актуалізацію своїх даних без походу до ТЦК та СП чи ЦНАП куди, всі призовники, військовозобов’язані та резервісти мають з'явитися протягом 60 днів з дня набуття чинності нового закону про мобілізацію. Після цього військкомати використовуватимуть ці дані у своїй щоденній роботі.

Як це працюватиме

Електронний кабінет військовозобов’язаного буде окремим сервісом, не пов’язаним з сайтом Міністерства оборони. У кабінет можна буде зайти з будь-якого пристрою і подати відомості про себе в ТЦК в електронному вигляді, а також перевірити, чи є дані про вас у реєстрі. Тобто таким чином військовозобов’язаний зможе побачити що про нього знає держава, яка інформація наявна в реєстрі "Оберіг".

Очікується, що авторизація в е-кабінеті відбуватиметься через BankID або Дія.Підпис. База даних підтягуватиме в е-кабінет ПІБ, місце прописки, дату народження, сімейний стан, відомості про членів сім’ї, відомості про освіту тощо.

За словами речника Міноборони Дмитра Лазуткіна, в електронному кабінеті зокрема можна буде підтвердити бронювання.

Чи будуть там надсилати повістки

Запустити механізм надсилання повісток через електронний кабінет військовозобов'язаного була однією з опцій, яка пропонувалася в новому законопроекті про мобілізацію ще до його прийняття. Але вона не знайшла підтримки серед нардепів, тому її відхилили. Тому в електронні кабінети повістки надсилати не будуть.

Нагадаємо, що 16 січня 2024 року Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №10062 щодо цифровізації армії. Документ передбачає запуск повноцінного електронного військового обліку в Україні. Зокрема, це стосується електронного кабінету військовозобов’язаного.

Пізніше, 2 квітня президент Володимир Зеленський підписав відповідний документ, а в Міністерстві оборони заявили, що планують запустити електронний кабінет військовозобов’язаного вже у другому кварталі 2024 року.

Оценка материала:

5.00 / 2
Електронний кабінет призовника. Коли запрацює і чи обов'язкова реєстрація 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
22.04.2024 194
Еще колонки: Колонки / Блоги