<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Більшість українських біженців готові повернутися з-за кордону: за яких умов  Коли не знаєте, що приготувати: три рецепти страв з мʼяса на вечерю  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умовивсі новини дня
23.04.2024 329

США "полюють" за китайськими банками: чим обернеться для Пекіна його допомога РФ — WSJ

Американські чиновники пригрозили Китаю.

057985e019e8fdcefb64af5c8388b869_23.04.24

У Вашингтоні готують проєкт санкцій, які загрожують відрізати великі китайські банки від світової фінансової системи через підтримку РФ. Таким чином США сподіваються зупинити комерційну підтримку Пекіном російського військового виробництва. Пише ТСН. 

Про це пише The Wall Street Journal.

Від початку війни Китай зважав на застереження Заходу не надсилати зброю РФ, однак після візиту Блінкена до Пекіна минулого року китайський експорт комерційних товарів різко зріс. Як зазначили американські офіційні особи, допомога Пекіна дозволила Москві відновити свій військово-промисловий потенціал.

"Оскільки держсекретар Ентоні Блінкен 23 квітня вирушає до Пекіна, питання полягає в тому, чи зможе навіть загроза застосування США одного з найпотужніших інструментів фінансового примусу поставити хрест на складній і швидкозростаючій торгівлі між Пекіном і Москвою, яка дозволила Кремлю відновити армію, сильно понівечену більш ніж дворічними бойовими діями в Україні", — йдеться у повідомленні.

США посилюють тиск на Пекін

Китайські банки є головними посередниками для комерційного експорту до Росії, адже опрацьовують платежі та надають компаніям-клієнтам кредити для торговельних операцій.

"Китай не може мати і те, і інше. Він не може претендувати на позитивні дружні відносини з країнами Європи, і в той же час підживлювати найбільшу загрозу європейській безпеці з часів закінчення холодної війни", — заявляв Блінкен.

Американські чиновники намагаються посилити тиск на Пекін та попереджають, що Вашингтон готовий вжити заходів проти китайських фінансових установ, які здійснюють торгівлю такими товарами подвійного призначення.

Відключення банків від доступу до долара матиме набагато масштабніші наслідки, ніж звичайні санкції.

Тим часом великі китайські банки відмовилися від будь-якої ролі у сприянні угодам. Їх поступово витісняють маловідомі регіональні китайські банки, які мало працюють у доларовій економіці, а отже, менше бояться американських санкцій.

Колишня співробітниця російського центробанку Олександра Прокопенко сказала, що платіжні ланцюжки повільно перебудовуються. І росіяни, і китайці адаптуються до нових умов.

Росія посилює торгівлю з Китаєм

Торгівля між країнами різко зросла після зустрічі Сі з Путіним у березні 2023 року. Серед постачань — деталі для гелікоптерів, навігаційне обладнання і верстати, що використовуються для виготовлення прецизійних деталей для зброї і літаків тощо.

"Це, зрештою, дозволило Кремлю прискорити виробництво зброї, зокрема бронетехніки, артилерії, ракет і безпілотників, і створити ефективну оборону проти контрнаступу України минулого року", — сказав Макс Бергман, старший науковий співробітник CSIS.

Ба більше, він зазначив, що Путін навряд чи наважився б розпочати повномасштабну війни без "технологічної" підтримки Китаю.

"Китайські постачання до Росії мали вирішальне значення для відновлення частин російської армії. Китайські лінії постачання також будуть важливими для стійкості російського військового виробництва в найближчі роки, коли Росія почне наступальні дії з метою захоплення нових територій України", — заявив один із дипломатів.

Реакція Китаю

У відповідь МЗС Китаю назвало санкції щодо своїх фірм "економічним примусом, односторонністю і залякуванням".

"Китай і надалі робитиме все необхідне, щоб твердо захищати законні права та інтереси китайських компаній", — заявив речник міністерства.

На що міністерка фінансів США Джанет Єллен заявила, що Китай матиме "значні наслідки", якщо його компанії "підтримають війну Росії проти України".

Додамо, 2023 року товарообіг між Китаєм і Росією сягнув нового рекорду.

Оценка материала:

5.00 / 2
США "полюють" за китайськими банками: чим обернеться для Пекіна його допомога РФ — WSJ 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
23.04.2024 329
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»