<
НОВИНИ ДНЯ: "Стратегічно необґрунтований крок": дипломат Брайза про критику Білого дому щодо ударів по НПЗ в РФ  Глава Rheinmetall закликав Німеччину до збільшення військових витрат  Рубані котлети з індички: швидкий рецепт  Скільки витрачати на великодній стіл: українці дали відповідь  Дощі та тепло на Великдень: прогноз погоди в Україні на 5 травня  На саміті миру у Швейцарії розроблятимуть спільну позицію щодо початку переговорів з РФ – ОП  Дефіциту ATACMS не буде: чи це правда і скільки таких ракет є у СШАвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.04.2024 186

Україну накриють «брудні дощі» через пил із Сахари

Пил із Сахари, який напередодні накрив Грецію, у середу, 24 квітня, дістався території України.

Як повідомляє Український гідрометеорологічний центр, пилові часточки уже накрили південні та центральні регіони та поширюватимуться і далі на північ.

Метеорологи опублікували супутникові знімки, на яких чітко видно просування пилу, який позначений рожевим кольором.

Синоптики зазначають, що оскільки на більшій частині країни сьогодні прогнозуються дощі, вони перехоплять частинки пилу краплями води у хмарах та опадах, тому пил із Сахари швидше вимиватиметься з атмосфери.

«Втім в деяких районах це явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок, а самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими», - кажуть в Укргідрометеоцентрі.

Зокрема, як пише «Суспільне», сьогодні вранці жовтий дощ випав у Черкаській області.

Як зазначив начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, найближчим часом в регіоні спостерігаються помутніння неба та "брудні дощі", які можуть забруднити автомобілі та верхній одяг. Такі дощі пов’язані з високою концентрацією у повітрі частинок пилу, ґрунту, рослинного пилку та інших часток.

Про «брудний дощ» заявив і Миколаївський обласний центр з гідрометеорології. Фахівці зазначили, що циклон на Середземному морі виніс на Балканський півострів пил та пісок з Сахари, а звідти циклон доніс його і до України.

При цьому миколаївські метеорологи зазначають, що попри таке неприємне атмосферне явище перевищення гранично допустимих концентрацій завислих речовин в Миколаєві не зафіксували.

Український гідрометеорологічний центр прогнозує, що пил залишатиметься в атмосфері над Україною аж до п'ятниці, 26 квітня, а з п'ятниці на суботу атмосфера очиститься, відступивши на схід.

Зазначимо, що червоні хмари пилу із Сахари напередодні накрили Грецію та, зокрема, її столицю Афіни. У місті суттєво зменшилася видимість, а у повітрі зросла концентрація твердих забруднювачів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україну накриють «брудні дощі» через пил із Сахари 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
24.04.2024 186
Еще материалы раздела «Суспільство»