<
НОВИНИ ДНЯ: Жорстока, радянська людина: що західні ЗМІ пишуть про нового наступника Шойгу Бєлоусова  Американська військова допомога Україні вже в дорозі — Блінкен  Війна Росії в Україні: Шольц дав обіцянку  Курячі стегенця, мариновані в кефірі: простий рецепт  Наскільки задоволені життям українські біженці у Німеччині, Польщі та Чехії, - опитування  Скільки українських біженців готові колись повернутися з Європи − дані опитування шокують  ЗСУ атакували секретну військову базу РФ у горах Криму: що про це відомовсі новини дня
01.05.2024 367

Україна припинить транзит газу з Росії: чи є загроза для ЄС

Від 2025 року російський газ не надходитиме до Європи через Україну.

2635d3f8e383004603d920745e15dc8c_01.05.24

Після припинення транзиту російського газу до Європи через Україну 2025 року, взимку для ЄС можуть виникнути певні ризики. Водночас в Україні закликають країни ЄС допомогти захистити газові сховища від російських атак, адже Європа досі зацікавлена в цих сховищах. Пише ТСН. 

Про це йдеться у статті Financial Times, в якій видання цитує виконавчого директора компанії "Нафтогаз" Олексія Чернишова.

Транзит російського газу через Україну до ЄС

В публікації вказується, що на сьогодні Україна продовжує транзит російського газу через свою територію згідно з угодою, підписаною "Нафтогазом" та "Газпромом" 2019 року. Термін дії угоди спливає наприкінці 2024 року, і Чернишов заявив, що "Нафтогаз" не продовжуватиме контракт.

Це означає, що від 2025 року російський газ, швидше за все, не надходитиме до Європи через Україну, що змусить держави шукати альтернативні джерела постачань.

До слова, Чернишов повідомив, що українська компанія не отримує прибуток від транзиту російського газу, а робить це у збиток собі.

Як припинення транзиту російського газу через Україну вплине на Європу

На думку більшості аналітиків, обсяги газу у сховищах дозволять Євросоюзу уникнути дефіциту наступної зими. Водночас дехто з експертів каже, що ризики для ЄС через втрату російського газу таки є.

"Сама втрата 15 мільярдів кубометрів не дуже хороша, але не жахлива. Але якщо попит на газ в Азії та Європі зросте, а зима буде холодною, то газові баланси значно скоротяться в першому кварталі 2025 року, тобто в піковий зимовий період", – розповів старший стратег із сировинних товарів BNP Paribas Альдо Спаньєр.

Водночас Чернишов вважає, що втрата російського газу обернеться несуттєвими наслідками для Європи.

Оценка материала:

5.00 / 4
Україна припинить транзит газу з Росії: чи є загроза для ЄС 5.00 5 4
Бізнес / Ринки та компанії
01.05.2024 367
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»