<
НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація в Україні: чому за кермо тролейбусів хочуть посадити 18-річних і до чого тут універсальні жінки  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травня  Мобілізація по-новому 2024: скількох чоловіків призвуть на війну та якими методами  Блінкен зробив гучну заяву про удари по РФ американською зброєю  Російська пропагандистка Симоньян уже “знайшла” причетних до замаху на Фіцо  Короткочасні грози з проясненнями: синоптик дала прогноз погоди в Україні на 17 травня  Україна тисне на Байдена, щоб отримати дозвіл бити по РФ: що кажуть в Білому домівсі новини дня
Кабінет директора
Вечірня горілка
02.05.2024 207

Цінніше, ніж ATACMS: аналітик назвав ключове озброєння з пакету допомоги США

Якщо Україна отримає обіцяні артснаряди від США та Чехії, цього вистачить на рік у режимі "ні в чому собі не відмовляти", зазначив Євген Дикий.

a5ee2f212c03a68766e6a8246fead367_02.05.24

Військовий і політичний аналітик, ветеран АТО Євген Дикий розповів, що вважає в пакеті допомоги США ціннішим за далекобійні ракети ATACMS. Пише ТСН. 

Про це він сказав в інтерв’ю "Новинарні".

Дикий зазначив, що в рамках допомоги США до України вже летять саме снаряди й різні ракети.

"Вже мають прийти 300-кілометрові "Атакамси", що, звісно, дуже міняє розклад. Та модифікація, яка є в нас зараз – це максимум 165 км, і з неї ми витиснули максимум. Ми фактично нею вирішили одну з ключових проблем минулого року на полі бою – це проблема російських гелікоптерів. Ми буквально одним ударом по чотирьох аеродромах цими 165-кілометровими "Атакамсами" вдарили. І як явища, гелікоптерів уже на полі бою нема. Тепер очікуємо 300-кілометрових", – каже військовий аналітик.

Євген Дикий підкреслив, що тепер відповідно "майже подвоюється" та територія, на якій російські окупанти не зможуть почуватися спокійно та на якій не зможуть постійно базувати свою техніку. Їм доведеться весь час мобільно пересуватися, ховатися тощо.

Водночас військовий зауважив, що 300-кілометрових ATACMS не буде надто багато, бо їх не так багато було випущено. Тому "засипати" ними загарбників не вдасться, але буде можливість працювати по важливих ворожих об’єктах точково – по штабах, аеродрромах, складах.

"Але як на мене, свою роль зіграють речі більш прості. Артилерійські снаряди. Це не про нові можливості. Це про можливості, які у нас були і у нас потім Трамп забрав. Але тепер ці можливості повертаються. Тому що війна з артою і без арти – це дві різні війни насправді… Тепер нам їдуть снаряди. І якщо їх буде стільки, скільки було 2023 року, то це дуже суттєво впливатиме на перебіг війни. Це міняє дуже багато. Тоді дрони займуть свою нішу – це точні засоби ураження близького радіуса дії. А те, що далі, за 10 кілометрів, відпрацьовуватиме арта, яка чудово це робила 2023 року", – підкреслив Дикий.

За його словами, якщо Україна отримає артснаряди, обіцяні американцями та за чеською ініціативою, то цього вистачить на рік у режимі "ні в чому собі не відмовляти" або можна розтягнути на 1,5-2 роки – "де в чому себе обмежуючи, але в розумних межах".

"Випуск снарядів налагоджується все ж дуже повільно. Європа дає нам зараз практично все, що випускає. Коли річна норма армії Франції була 7 тисяч снарядів на рік, а  нам треба 10 тисяч снарядів на день… Єдина країна, в якої були достатньо великі запаси на складах – це США. Я дуже сподіваюся, що в адміністрації Байдена буде рішення направити нам зараз усі касетні снаряди. Штати однаково зняли їх з використання. Вони самі їх не використовують. І їх, між іншим, на складах – 3 мільйони", – сказав Дикий.

Нагадаємо, США виділили найбільший пакет військової допомоги Україні на 6 млрд дол. Очільник Пентагону Ллойд Остін розповів, яку зброю отримають ЗСУ.

Оценка материала:

5.00 / 2
Цінніше, ніж ATACMS: аналітик назвав ключове озброєння з пакету допомоги США 5.00 5 2
Кабінет директора / Вечірня горілка
02.05.2024 207
Еще материалы раздела «Вечірня горілка»