<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Політика
Світ
03.05.2024 177

Чи можуть протести в Грузії призвести до нової революції: думка експерта

Якщо влада Грузії не поступиться і все-таки ухвалить скандальний закон про іноагентів, на вулиці вийде ще більше протестувальників. При цьому розгони силовиками масштабних акцій можуть призвести до нової революції в країні.

gettyimages_1247864893_8120eeb431d04f4caf19a631e630cb11_650x410_03.05.24

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна "Поворотний момент. У чому причина протестів у Грузії та чому шлях до ЄС на волосині".

На думку експерта з питань Південного Кавказу в Польському інституті міжнародних відносин Войцеха Войтасевича, прямо зараз важко сказати, як розгортатимуться події у Грузії. У тому числі й тому, що протестувальники не мають сильного лідера.

За його словами, багато залежить від того, що зробить "Грузинська мрія" найближчими днями і як поведуться силовики, які виконують накази уряду. Швидше за все, якщо влада не поступиться та ухвалить скандальний закон про іноагентів, на вулиці вийде ще більше демонстрантів.

Проводячи паралелі із подіями в Україні десятирічної давності, експерт нагадав, що були різні етапи протестів. Були дні, коли виходили сотні тисяч, потім градус напруженості знижувався, але накази стріляти в людей стали тим самим моментом, який змінив все.

При цьому Войтасевичу важко оцінити нинішній протестний потенціал у Грузії. На сьогодні складно однозначно сказати, чи призведуть розгони масштабних акцій до ескалації та чи готові грузини відповідати силовикам. Нині все в руках грузинського суспільства.

На його думку, якщо масштабні протести продовжаться, це може означати кінець влади партії "Грузинська мрія", наприклад, за сценарієм відносно м'якої Революції троянд 2003 року.

"Можливо, ситуація буде розвиватися в цьому ключі, поки сказати складно. Мені здається, зараз на столі всі варіанти. Якщо "Грузинська мрія" вирішить, що все це помилка, зникне причина протестів. А якщо дійде до насильства, то можливий варіант і збройної боротьби на вулицях", - зазначив експерт.

Закон про іноагентів та протести у Грузії

17 квітня парламент Грузії ухвалив у першому читанні скандальний законопроект про іноагентів.

Так званий "російський закон" викликав хвилю протестів під парламентом у Тбілісі. Учасники акцій закликали не голосувати за закон у другому читанні.

Однак сьогодні, 1 травня, парламент Грузії, попри багатотисячні протести населення, ухвалив скандальний закон про іноагентів у другому читанні.

При цьому президент країни Саломе Зурабішвілі, яка дистанціювалася від політики правлячої партії "Грузинська мрія", пообіцяла накласти на документ вето, якщо його ухвалять у третьому читанні.

Однак варто зазначити, що у правлячої партії є достатньо голосів, щоб подолати президентське вето.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи можуть протести в Грузії призвести до нової революції: думка експерта 5.00 5 2
Політика / Світ
03.05.2024 177
Еще материалы раздела «Світ»