<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Політика
Україна
03.05.2024 399

Борги у спадок: у Верховній Раді пропонують внести зміни до Цивільного кодексу України

Автор законопроєкту посилається на випадки, коли майно, отримане спадкоємцем у спадщину, обтяжене певними борговими зобов’язаннями.

4ce722341f5db8a2cbadf7aedd27a123_03.05.24

У Верховній Раді пропонують внести зміни до Цивільного кодексу України щодо врегулювання деяких питань відмови від прийняття спадщини спадкоємцем у разі наявності вимог кредиторів за зобов’язаннями спадкодавця. Пише ТСН. 

Про це йдеться у законопроєкті члена депутатської групи "Відновлення України" Олександра Лукашева.

Автор законопроєкту посилається на випадки, коли майно, отримане спадкоємцем у спадщину, обтяжене певними борговими зобов’язаннями. В такому разі статтею 1282 Цивільного кодексу України передбачається зобов’язання для спадкоємця задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину.

"Враховуючи визначене законодавством право на відмову від прийняття спадщини, з метою уникнення звернення стягнення на майно в рахунок погашення боргу, часто спадкоємці відмовляються від прийняття вже успадкованого майна з порушенням принципів доброчесності й добросовісності в цивільних правовідносинах, для приховування боржником своїх активів від звернення на них стягнення окремими кредиторами за зобов'язаннями боржника, завдаючи тим самим шкоди такому кредитору", – зазначено в документі.

Йдеться також про доцільність уточнення положень Цивільного кодексу України в частині реалізації права відмови від прийняття спадщини в разі звернення стягнення на майно, отримане у спадщину, кредитором.

Зокрема, у проєкті закону передбачено, що "не допускається відмова від прийняття спадщини в разі наявності боргів за зобов’язаннями спадкодавця перед кредиторами до їх задоволення в межах вартості майна, одержаного у спадщину", в порядку, визначеному Цивільним кодексом.

Тим часом у Раді розглянули правки до законопроєкту про відповідальність за порушення закону про мобілізацію. Залишили суми штрафів за порушення військового обліку та мобілізації на попередньому рівні – як рекомендували ще до першого читання.

Оценка материала:

5.00 / 2
Борги у спадок: у Верховній Раді пропонують внести зміни до Цивільного кодексу України 5.00 5 2
Політика / Україна
03.05.2024 399
Еще материалы раздела «Україна»