НОВИНИ ДНЯ: Зупинити Путіна в Україні: Байден назвав завдання останніх місяців на посаді президента  Перед вихідними дощі в Україні продовжаться: де будуть опади  В Україні найближчим часом збережеться суха та комфортна погода  "Про безповоротне припинення спеки поки що не йдеться": синоптикиня дала прогноз для України  Погода здивує різноманітністю. Синоптик дала прогноз на 25 липня в Україні  У частині областей – дощі, а подекуди й грози: якою буде погода в Україні 24 липня  На заході дощі з грозами, а на півдні спека до +34: прогноз погоди на 24 липнявсі новини дня
14.05.2024 291

Норвезька компанія замінила "Газпром" у поставках газу в Європу, - Bloomberg

Норвезька компанія за два роки війни в Україні змогла практично повністю замінити "Газпром" у сфері поставок газу в Європу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Видання пише, що через російське вторгнення в Україну ціни на енергоносії різко зросли, але тепер норвезький нафтогазовий гігант Equinor зміг "забрати собі корону", яка колись належала російському "Газпрому".

Зараз Норвегія постачає 30% газу блоку, при цьому до початку вторгнення в Україну "Газпром" забезпечував близько 35% усього газу Європи.

Bloomberg пише, що з більш ніж 109 мільярдів кубометрів природного газу, експортованих Норвегією до Європи минулого року, приблизно дві третини було продано компанією Equinor. Журналісти запевняють, що цього було б достатньо, щоб забезпечити Німеччину електроенергією до 2026 року.

Керівник відділу мідстриму, маркетингу та переробки Equinor Ірен Руммельхофф заявила, що привабливість компанії різко змінилася через скорочення потоків з Росії.

"Газпром" зазнає збитків

Після початку війни в Україні країни Європи почали шукати заміну російському газу, хоча повноцінно від послуг "Газпрому" відмовилися не всі. При цьому поставки трубопровідного газу значно скоротилися. А переорієнтувати свої поставки на інші ринки в РФ оперативно не можуть.

Раніше британська розвідка повідомляла, що "Газпром" зазнав рекордних збитків за останні 25 років. А Reuters пише, що "Газпром" може зіткнутися з тривалим періодом поганих результатів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Норвезька компанія замінила "Газпром" у поставках газу в Європу, - Bloomberg 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
14.05.2024 291
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»