НОВИНИ ДНЯ: Сухо та спекотно: прогноз погоди в Україні на 27 липня  Трамп обіцяє завершити війну в Україні: Помпео описав несподіваний план, як це може відбутися  Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогнозвсі новини дня
Політика
Світ
19.05.2024 728

Байден потрапив у пастку обіцянками допомоги та страхом ескалації війни в Україні – Foreign Policy

США обмежили використання зброї Україною, але тепер це грає на користь Кремля.

0591b239ece96eb240d520cebb0e6782_19.05.24

Нещодавня боротьба, яка розгорнулася навколо пакета допомоги Україні від Сполучених Штатів, показує стратегічний парадокс, який є характерним для президента Джо Байдена. З одного боку, Байден заявляє про "непохитну підтримку" України, а з іншого – Білий дім висловлює занепокоєння щодо ескалації та перспективи прямої конфронтації з РФ. Пише ТСН. 

Про це пише видання Foreign Policy.

У статті видання зазначається, що "обидві цілі є похвальними, але в сукупності вони дедалі частіше працюють на різний результат. Зрештою, балансування Байдена стане неможливим".

В основі стратегії Білого дому є те, що Україна отримала час за підтримки Заходу після відбиття першої російської навали. Тоді в адміністрації Байдена вважали, що обмеження на використання зброї не завадять Україні, але й не допустять ескалації.

Видання пише, що тепер ситуація змінилася і час уже навряд чи грає на користь України. Росія відновлює свою армію набагато швидше, ніж це передбачалося раніше, і її збройні сили стали навіть більшими, ніж були до початку повномасштабного вторгнення. Попри санкції Заходу, економіка РФ продемонструвала зростання 2023 року і може це повторити цьогоріч.

Воно вказує, що Україна також має менше можливостей змінити стратегічний наратив. З новою війною на Близькому Сході та майбутніми президентськими виборами у США Україна не привертає тієї уваги ЗМІ, яка була колись.

Нотки оптимізму

Однак, за словами журналістів, не всі новини погані. Європейська підтримка залишається міцною і постійно зростає. Деякі країни, зокрема Франція і Литва, навіть заявили про готовність ввести в конфлікт сухопутні війська, тоді як інші, як-от Велика Британія і Норвегія, набагато охочіше, ніж Сполучені Штати, дозволяють Україні завдавати ударів по цілях на території Росії. І 60 мільярдів доларів усе ще дають Україні багато зброї, а разом з нею і багато стратегічного часу.

Своєю чергою стратегічне становище України стає дедалі небезпечнішим. Збройні сили України змушені були відступати через брак зброї та боєприпасів на фронті. Водночас Росія досягла найбільших успіхів від липня 2022 року і готує ще один наступ. Американська допомога знову почала надходити, але потрібен час, поки вона зʼявиться на фронті, а тим часом Україна стікає кровʼю.

"Можливо, навіть більш нагальною, ніж військова ситуація, є політична динаміка війни. Півтора року тому ми писали, що США мають більше терпіння для підтримки України, ніж вважали тоді багато коментаторів… Проте не можна заперечувати, що будь-яка майбутня допомога Україні стикається зі значними перешкодами… Майбутня допомога Україні може залежати від того, хто переможе на виборах у США", – пишуть автори.

У статті вказується, що у Києва менше можливостей змінити свій стратегічний наратив. Україна вже не привертає великої уваги світових ЗМІ після початку війни на Близькому Сході та передвиборчої гонки у США. Водночас, за словами журналістів, українці можуть розраховувати на підтримку Європи, яка є постійною і навіть зростає.

Видання пише, що Україні необхідно завдавати ударів по території Росії через те, що РФ усе ще покладає великі надії на забезпечення окупованих територій через власну залізничну мережу. Також ЗСУ повинні завдавати ударів по російських авіабазах всередині Росії, оскільки наявні засоби ППО не дозволяють Україні захиститися від ударів з повітря.

Автори зазначили, що Лондон уже зробив крок у цьому напрямку та дозволив використовувати свою зброю проти обʼєктів на території РФ. Тепер такого кроку очікують від Сполучених Штатів, коли вони дозволять це робити ракетами ATACMS.

Крім того, Україна потребує значного посилення власних Повітряних сил, щоб досягти успіхів у наземному контрнаступі та витіснити російські війська зі своїх територій. Видання пише, що саме повітряні сили РФ і безпілотники звели нанівець контрнаступ 2023 року. Росія втратила лише 10 відсотків власної авіації, тому Україні потрібна не лише посилена ППО, а й власні потужні Повітряні сили, які будуть здатні нейтралізувати повітряну загрозу.

Винищувачі F-16 можуть допомоги в цьому, але їх необхідно не лише відправити до України, а й оснастити відповідними боєприпасами. Водночас, як пише в видання, навіть винищувачі F-16 не стануть панацеєю для українських ВПС. Україні необхідний значно ширший набір можливостей, щоб отримати потужний військово-повітряний потенціал. Зокрема, Україні потрібні більш складні безпілотники, засоби РЕБ, високолетючі засоби.

"Нарешті, Україна повинна буде взяти на себе більший операційний ризик, якщо і коли вона почне контрнаступ… Доведеться прийняти операційний ризик і зіткнутися з імовірною можливістю того, що перші дні або тижні цього контрнаступу коштуватимуть їм великих втрат у живій силі й матеріальних засобах для того, щоб створити такий оперативний прорив, який може зруйнувати російські оборонні рубежі", – вказують автори.

У статті зазначено, що війна в Україні може видаватися наразі похмурою, але результат конфлікту вирішиться в далекому майбутньому. Києву потрібно більше боєприпасів та обладнання, якщо він хоче відновити свою бойову динаміку. Україна наразі має можливості для отримання всього необхідного за рахунок останніх пакетів допомоги.

Крім того, Україні та західним союзникам потрібно змінити свій загальний підхід. Україна більше не може відсиджуватися в обороні, а повинна перейти в рішучій контрнаступ.

"Однак для адміністрації Байдена прийняття такого ризику означатиме відмову від однієї з основ її стратегії останніх двох років, вибір єдиного шляху і прийняття потенційно ескалаційних наслідків, які можуть виникнути. Це важкий вибір. Однак не робити його може бути ще більш ризиковано", – підкреслюють журналісти.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Захід готується натиснути на Зеленського, щоб примусити його до переговорів з РФ.

Крім того, ми раніше інформували, що президент Чехії назвав наївними сподівання України відвоювати захоплені території.

Оценка материала:

5.00 / 2
Байден потрапив у пастку обіцянками допомоги та страхом ескалації війни в Україні – Foreign Policy 5.00 5 2
Політика / Світ
19.05.2024 728
Еще материалы раздела «Світ»