<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні 26 червня подекуди короткочасні дощі, вдень до +27°  Скільки коштує вища освіта в Україні: вартість навчання у топових університетах  Різка зміна правил вступу на аспірантуру: що потрібно знати чоловікам призовного віку  Чи може Україна залишитися без танків: у Forbes дали чітку відповідь  Спека трохи спаде: прогноз погоди в Україні на 26 червня  День Конституції України 2024 року: коли святкуємо і чи буде вихідний  Чому під час тривоги в Києві зупиняється громадський транспортвсі новини дня
Політика
Україна
19.05.2024 268

У Пентагоні розповіли про катастрофічні наслідки атак українських БПЛА по НПЗ у Росії

Атаки українських безпілотників по російській енергоінфраструктурі вивели з ладу 14% нафтопереробних потужностей країни і призвели до зростання внутрішніх цін на паливо.

_npz_87b185526fdcf2c6e8bad28abc101bb1_650x410_19.05.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Агентство послалося на оцінку Розвідувального управління Міністерства оборони США, що була узагальнена в доповіді, опублікованій у четвер, 16 травня, генеральним інспектором, що здійснює нагляд за допомогою США Україні.

Згідно з доповіддю, втрата частини російських нафтопереробних потужностей, призвела до зростання внутрішніх цін на 20%-30% до середини березня і спровокувала зупинку експорту, щоб зосередитися на задоволенні внутрішнього попиту. Однак вони мали мінімальний вплив на виробництво електроенергії.

"Щоб пом'якшити вплив цих ударів, Росія заборонила експорт бензину на шість місяців, починаючи з березня, почала імпортувати нафтопродукти з Білорусі, які планувала імпортувати з Казахстану, і надала пріоритет відвантаженню нафтопродуктів Російськими залізницями на противагу іншим видам транспорту", - йдеться в доповіді.

Україна, що покладається на іноземну військову та економічну допомогу у боротьбі з Росією на чолі з США, дедалі агресивніше атакує цілі на російській території. Хоча атаки на нафтопереробні заводи мають на меті виснажити паливо та експортні надходження для збройних сил диктатор Володимира Путіна, США критикують їх як такі, що створюють ризик для світових цін на нафту.

Хоча атаки все ще тривають, аналіз Розвідувального управління Пентагону охоплює лише двомісячний період - від першого удару 21 січня по заводу ПАТ "Новатек" в Усть-Лузі, до атаки 24 березня на електростанцію в Новочеркаську.

Напади на енергетичні об'єкти "призвели до незначних перебоїв в електропостачанні російських військових і цивільного населення", адже "Росія має потужну генеруючу потужність - третю за величиною у світі - і високий ступінь резервування в своїй мережі".

У звіті також зазначається, що удари ЗСУ по Чорноморському флоту Росії з використанням безпілотних морських дронів "змінили російські військово-морські операції". Чорноморський флот Росії почав уникати українського узбережжя і передислокував деякі кораблі зі своєї головної бази в окупованому Севастополі в Криму.

Зазначається, що ця оцінка та дані містяться в останньому квартальному звіті інспектора Пентагону Роберта Сторча про військову та цивільну допомогу США Україні.

Атаки по російських НПЗ

В січні українські спецслужби та військові почали регулярні атаки безпілотниками по нафтопереробних заводах на території Росії.

Перша атака сталася 21 січня, коли дрони-камікадзе уразили завод "Новатек" в Усть-Лузі на узбережжі Балтійського моря.

Остання атака сталася в ніч на 17 травня - безпілотники вдарили по Туапсинському НПЗ. Завод експортує дизельне паливо і мазут. Останні три місяці він не працював після атаки наприкінці січня і лише нещодавно відновив роботу.

Рекордною стала атака БПЛА по нафтопереробному заводу в Башкирії за 1500 км від кордону з Україною.

Через регулярні атаки по НПЗ, у Росії з початку року на 20% зросли ціни на бензин.

США закликали Україну припинити атаки, побоюючись зростання цін на бензин на міжнародному ринку.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Пентагоні розповіли про катастрофічні наслідки атак українських БПЛА по НПЗ у Росії 5.00 5 1
Політика / Україна
19.05.2024 268
Еще материалы раздела «Україна»