<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт пікантної закуски з помідорів  Українські військові вперше здобули трофейний ворожий "танк-черепаху" та взяли екіпаж в полон  Літо входить у найщедрішу пору: синоптикиня потішила прогнозом на вівторок  Байден назвав небезпеку, яку несе обрання Трампа президентом  Рецепт котлет із замороженого курячого філе та сиру  В Україну мчить 30-градусна спека, - прогноз  В Україні значно зміняться ціни на цигарки: скільки коштуватиме пачкавсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
20.05.2024 252

Блекаут у Києві та регіонах: небезпечними стали всі ліфти та дороги, а люди шукають "Пункти незламності"

Енергетики знову попередили про нові відключення тривалістю в декілька годин.

d2e352094e9c2d66b36a9a254ce8bfa9_20.05.24

Під час масового відключення світла підприємці почали працювати за допомогою генераторів, в окремих торговельних точках стало неможливим розрахуватися банківською карткою, через світлофори, які не працюють, почали утворюватися затори, а в ліфтах застрягли пасажири.

Журналіст ТСН.ua під час чергового відключення світла з’ясовував, як живе столиця в умовах відсутності електроенергії.

Наприклад, в одному з великих супермаркетів Святошинського району коворкінг був заповнений майже повністю – хтось з відвідувачів прийшов зарядити телефон, хтось працював з ноутбуком, скориставшись wi-fi. Водночас залишилося незрозумілим, чи буде відкритий коворкінг у громадському місці під час повітряної тривоги.

Своєю чергою КМВА у своєму Telegram-каналі нагадала, що в Києві є близько тисячі "Пунктів незламності". Про їхнє розташування можно дізнатися в застосунку "Дія", в райадміністраціях і на сайті nezlamnist.gov.ua.

Через відсутність світла не працювали світлофори, тому подекуди на дорогах утворилися затори – водії їхали та зупинялися на власний розсуд, пропускаючи або не пропускаючи інші автівки й пішоходів.

В невеликих торговельних точках покупці не мали можливості розрахуватися банківськими картками, не працювали й банкомати, які були розташовані в знеструмлених будівлях. Водночас у великих супермаркетах працювали каси самообслуговування та навіть ескалатори.

Своєю чергою в Києві не минулося і без випадків, коли через знеструмлення в ліфтах застрягли пасажири. Як повідомили в коментарі для ТСН.ua у Київській службі порятунку "КАРС", по допомоу звернулося багато киян, які стали заручниками таких ситуацій.

"Були виклики, коли в ліфті застрягла дитина, коли у людини погіршилося самопочуття", – повідомив нам черговий цієї служби.

Як з’ясувалось, протягом останніх двох днів на сайтах безкоштовних оголошень з’явилося багато пропозицій оренди генераторів різної потужності. Ціна такої послуги стартує від 500 гривень на добу.

Відключення світла: що кажуть енергетики

Станом на ранок 17 травня в українській енергосистемі залишався значний дефіцит, а запланований імпорт електроенергії в окремі години сягає технічно дозволеного максимуму.

Про це повідомила компанія "Укренерго".

Також в "Укренерго" додали, що сьогодні ввечері графіки погодинних відключень діятимуть від 19:00 до 24:00, але тут є ще один нюанс. "НЕК "Укренерго" повідомляє лише часові межі, в які діють графіки погодинних відключень, тобто можливе обмеження споживання в разі перевищення регіоном визначених лімітів. Інформацію, коли саме будуть застосовані відключення у вашому регіоні, можна дізнатися в кабінеті споживача, на офіційних сайтах обленерго, а також на їхніх сторінках у соцмережах", – розповіли в компанії.

Тим часом на сторінках енергопостачальних компаній користувачі протягом останніх двох днів залишили сотні коментарів, де скаржилися на невідповідність графіків і "здавали" ті будинки, в яких світло взагалі не відключалося. Останнє енергетики пояснювали тим, що певна кількість житлових будинків підключені до ліній, на яких перебувають об’єкти критичної інфраструктури.

Раніше повідомлялося про те, що українців закликали запасатися їжею і водою.

Оценка материала:

5.00 / 2
Блекаут у Києві та регіонах: небезпечними стали всі ліфти та дороги, а люди шукають "Пункти незламності" 5.00 5 2
Життя та Стиль / Столиця
20.05.2024 252
Еще материалы раздела «Столиця»