НОВИНИ ДНЯ: Зупинити Путіна в Україні: Байден назвав завдання останніх місяців на посаді президента  Перед вихідними дощі в Україні продовжаться: де будуть опади  В Україні найближчим часом збережеться суха та комфортна погода  "Про безповоротне припинення спеки поки що не йдеться": синоптикиня дала прогноз для України  Погода здивує різноманітністю. Синоптик дала прогноз на 25 липня в Україні  У частині областей – дощі, а подекуди й грози: якою буде погода в Україні 24 липня  На заході дощі з грозами, а на півдні спека до +34: прогноз погоди на 24 липнявсі новини дня
Політика
Україна
21.05.2024 1039

Росіяни зібрали на Кольському півострові велику кількість боєздатних бомбардувальників

Ворог зібрав на аеродромі "Оленья" фактично третину від загальної кількості боєздатних ракетоносіїв.

d4ad12d6c32efc87c2e5938a7cf317aa_20.05.24

У Мережі оприлюднили супутникові знімки російського аеродрому "Оленья" на Кольському півострові, за 92 км на південь від Мурманська, де станом на 15 травня 2024 року було зафіксовано 12 літаків, а саме, стратегічних бомбардувальників Ту-95МС, 13 ракетоносіїв Ту-22М3, один Ту-160 та два військово-транспортні літаки Ан-12. Пише ТСН. 

Про це йдеться у матеріалі defence-ua.

"На це слід звернути особливу увагу, оскільки авіабаза "Оленья" виступає однією із основних для "ВКС РФ" під час виконання масованих ракетних ударів по Україні", – зазначають фахівці.

Із посиланням на оцінки Міноборони Великої Британії та Головного управління розвідки МОУ щодо стратегічної авіації "ВКС РФ" про наявність у РФ 40 бомбардувальників типів Ту-95МС і Ту-22М3, експерти констатують, що на даний момент росіяни зібрали на аеродромі "Оленья" фактично третину від загальної кількості боєздатних бомбардувальників цього типу.

За словами фахівців, у квітні 2024 року на аеродромі "Моздок", також придатному для розміщення стратегічних бомбардувальників, було лише 6 Ту-22М3, що підкреслює, наскільки вагоме значення тепер має "Оленья" як база дальньої авіації "ВКС РФ".

На думку експертів, те, що окупанти розмістили третину від боєздатного флоту Ту-95МС і Ту-22М3 на такому далекому аеродромі, може свідчити про їхнє прагнення вивести свої найбільш цінні літаки з-під потенційного удару далекобійних БпЛА ЗСУ.

"Своєю чергою, також зафіксовані військово-транспортні Ан-12 цілком ймовірно могли бути задіяні для рейсів, необхідних для накопичення крилатих ракет на аеродромі "Оленья", – зазначають фахівці.

Нагадаємо, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко вже зазначав, що Україна збільшує й розширює свої спроможності, про що свідчать, зокрема, нещодавні удари по аеродрому в Джанкої, по російських радарах у Мордовії й Брянській області, а також збиття літака Ту-22МЗ росіян.

Оценка материала:

5.00 / 3
Росіяни зібрали на Кольському півострові велику кількість боєздатних бомбардувальників 5.00 5 3
Політика / Україна
21.05.2024 1039
Еще материалы раздела «Україна»