<
НОВИНИ ДНЯ: Лукашенко таємно передав Азербайджану зброю перед війною з Вірменією — Politico  На вихідних погода в Україні почне змінюватися   На вихідних в Україні дощитиме майже в усіх областях  Перед вихідними в Україні знову задощить, - прогноз  Синоптикиня попередила, де найближчим часом пройдуть інтенсивні дощі та де вже 14 червня буде спека +31 градус  Дощі не припиняються: синоптик розказав, де та коли в Україні литиме  Коли в Україні очікувати повернення спеки: синоптикиня Діденко дала відповідьвсі новини дня
22.05.2024 252

Шоколадна криза в Україні: наскільки здорожчають солодощі та чого очікувати

В Україні, як і у світі, дорожчає шоколад.

1d93d56c1ed80079044c2674ff496c3d_22.05.24

Ціни на какао-боби цьогоріч били історичні рекорди. Тому переробні гіганти навіть заговорили про шоколадну кризу, яка охопила весь світ. Та поки виробники солодощів шукали альтернативу і сперечалися про шкоду дешевих замінників, ціни на какао-продукти різко пішли вниз. Пише ТСН. 

Про розвиток усіх подій і як на ситуацію реагував український ринок та чому ціни на шоколадну продукцію у нас, попри все, ростимуть і далі, про все це - в сюжеті кореспондентки ТСН Аліни Лісової.

Чому виникла шоколадна криза в Україні та світі

Майже 70 тисяч тонн чистого шоколаду і близько двохсот тисяч тонн виробів з його вмістом - такі довоєнні обсяги виробництва кондитерки в Україні. Через повномасштабну війну та шоколадну кризу, яка охопила світ, зараз ці цифри значно нижчі, кажуть експерти. А продукція дорожча.

"Шоколадні вироби будуть далі в ціні зростати і це зростання може становити умовно 40%. Це вже спричинило певне падіння споживання в Україні орієнтовно 10-15 відсотків", - пояснює президент Об'єднання виробників кондитерської, харчоконцентратної та крохмалопатокової галузей України Олександр Балдинюк.

А почалося все з Західної Африки - найбільшого світового постачальника какао-бобів. Несприятливі погодні умови, критичний дефіцит дерев через старіння та розповсюдження хвороб призупинили роботу африканських переробних підприємств. І лише за три місяці цінники на дефіцитну сировину підскочили з чотирьох до майже 12 тисяч доларів за тонну.

"Підприємства не мають грошей для того, щоб закупити його на переробку, тому що для них це дуже дорого і от сталася ситуація з дефіцитом", - пояснює економіст Олег Пендзин.

Що кажуть кондитери

Наталя Россинська - власниця компанії, яка виробляє тістечка. Каже, світові тенденції вони відчули на собі, хоча шоколаду для їхньої продукції потрібно небагато.

У цеху з виробництва цукерок кажуть, виклики щоразу змушують вигадувати щось нове, тому наразі більше орієнтуються на горіхи й сухофрукти, однак повністю відмовитися від справжнього шоколаду тут теж не готові, хіба зменшити відсоток його вмісту.

"Какао-продукт - це тільки з какао-бобів і все, і вони незамінні, і за своїми властивостями теж", - наголошує керівник виробництва цукерок Ігор Чиж.

Якими будуть ціни на шоколад

Але поки виробники намагалися прилаштуватися до здорожчання на світових ринках, ціни на какао-боби раптом обвалилися на майже 30 відсотків. І здешевшали до 7 тисяч доларів за тонну. Однак на українському ринку таке падіння зовсім не позначиться, каже експерт і пояснює причини.

"Ціна, яку ми формуємо на шоколад в Україні, вона ще не досягла того рівня, який би зміг дозволити повністю компенсувати втрати виробника, пов'язані з шоковою пропозицією цін на какао-боби. Шоколад далі ростиме в ціні, єдине, що його динаміка буде стримуватися достатньо високою конкуренцією в галузі", - пояснює президент Об'єднання виробників кондитерської, харчоконцентратної та крохмалопатокової галузей України Олександр Балдинюк.

Наголошує, що нині українські виробники конкурують не кількістю, а якістю. І все більше підхоплюють світові тенденції на комбіновану продукцію, яка дозволить закрити потреби споживачів і подолати шоколадну кризу.

"Подивіться на класичні солодкі батончики там же є і нуга карамель, і горіхи і арахіс це одна з тенденцій і буде більше нових цікавих продуктів", - додає Олександр Балдинюк.

Нагадаємо, в Україні почався сезон ранніх овочів і фруктів. ТСН вирішила розібратися, де і коли краще купувати городину та чи містить ранній врожай нітрати.

Оценка материала:

5.00 / 3
Шоколадна криза в Україні: наскільки здорожчають солодощі та чого очікувати 5.00 5 3
Бізнес / Ринки та компанії
22.05.2024 252
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»