<
НОВИНИ ДНЯ: Лукашенко таємно передав Азербайджану зброю перед війною з Вірменією — Politico  На вихідних погода в Україні почне змінюватися   На вихідних в Україні дощитиме майже в усіх областях  Перед вихідними в Україні знову задощить, - прогноз  Синоптикиня попередила, де найближчим часом пройдуть інтенсивні дощі та де вже 14 червня буде спека +31 градус  Дощі не припиняються: синоптик розказав, де та коли в Україні литиме  Коли в Україні очікувати повернення спеки: синоптикиня Діденко дала відповідьвсі новини дня
Кабінет директора
Вечірня горілка
22.05.2024 207

Помер президент Ірану – союзник Путіна: як це може вплинути на війну Росії проти України

Як смерть союзника Путіна вплине на війну в Україні.

0f0a0b414aa1088ddf71f37bb5756cb2_22.05.24

Президент і прем’єр-міністру Ірану, який підтримує Росію у війні проти України, загинули внаслідок аварії вертольота 19 травня. Смерть Ібрагіма Раїсі та Хусейна Амір-Абдуллахіана підтвердило іранське офіційне агентство новин IRNA.

Як Путін відреагував на смерть союзника та як загибель президента Ірану може вплинути на війну Росії проти України, в коментарі сайту ТСН.ua розповів військовий експерт Олег Жданов.

Коли стало відомо про авіакатастрофу, російський диктатор наказав направити 50 рятувальників з Росії на пошуки вертольота Раїсі. Пізніше Володимир Путін висловив співчуття у зв’язку з загибеллю президента Ірану і заявив, що "назавжди збереже найсвітлішу пам'ять" про Раїсі, та назвав його "справжнім другом Росії".

За словами Олега Жданова, смерть Раїсі може вплинути на перебіг війни Росії проти України, тому Путін так і “злякався”.

“Річ у тому, що президент в Ірані очолює виконавчу владу. Він не така велика політична фігура. Там релігійні керівники країни, вони важливіші, вони займаються політикою. А президент займається виконавчою владою. І Раїсі не був настільки популярним серед населення Ірану, щоб можна було казати, що це втрата національного лідера. Так сказати не можна”, – каже військовий експерт.

Втім, Раїсі був “компромісною фігурою” між усіма політичними і воєнними кланами, які існують у самому Ірані. За словами Олега Жданова, його загибель може спричинити перерозподіл повноважень серед цих кланів.

“Як у Москві башти Кремля між собою “воюють”. Те ж саме може сьогодні статися в Ірані. А там не всі задоволені тим, що Іран віддає зброю і допомагає Росії. Тому що Росія не віддала ще половини літаків, які були оплачені ще на початку 2023 року. Вже рік минув, як Росія гроші зібрала, а літаків досі немає. Су-35 половина є, половини немає. Плюс Росія постійно вимагає допомоги, політичної підтримки. Іран заради Росії розвалює сьогодні перемовини з Європою, перемовини зі США, виходить з перемовин щодо ядерних домовленостей”, – розповів військовий експерт.

Олег Жданов каже, що після смерті президента Ірану все може змінитися. В який бік – тут Росія вплинути не може.

“Ось у чому проблема. Порушено баланс. І як він буде відновлюватися, в який бік зараз потягне? Зараз ті, хто наполягає на тому, що треба зосередитись на Ізраїлі, підтримці хуситів, Хамасу, Хезболли чи ще когось, скажуть, а нащо тягнути ту Росію, якщо вона не виконує того, що обіцяє. Тому Путін так і злякався. Тому він відправив цих рятувальників, намагався, до останнього сподівався. Що буде тепер – це гадання на кавовій гущі”, – вважає Олег Жданов.

За словами військового експерта, через можливі перебої постачання з Ірану до Росії в Україні не припиняться атаки. Втім, Росія може відчути дефіцит.

“Постачання з Ірану не припинить “Шахеди”. Росія робить переважно крупновузлову збірку. Вони досконало виробляють, але кількість тих БпЛА, що виробляють самостійно, дуже мала на сьогоднішній день. Іран – основний постачальник. Плюс з Іраном тривали перемовини стосовно передавання Росії балістичних ракет з дальністю 700-900 км. Для нас це було б дуже боляче. А Росії це вкрай необхідно, бо своїх ракет уже мало. Вони досі не відповіли на наші удари, вони накопичують. Зігнали зараз усі стратегічні бомбардувальники на один аеродром. Але масованих ракетних ударів ми, слава Богу, наразі не спостерігаємо. Тож у Росії проблеми з цим”, – розповів Олег Жданов.

Військовий експерт нагадав, що Іран також сильно впливає на ціну на нафту.

“Іран так само під санкціями в сіру і в чорну продає нафту. В Ірану найбільший танкерний флот у світі. А основний покупець іранської нафти в чорну – це Китай. А в Ірані нафта набагато якісніша, ніж російська. Російська вважається сирою нафтою. І чим більше Китай купляє нафти в Ірану, тим менше він купує у Росії. Там дуже багато складних питань, від яких може залежати можливість російської економіки сьогодні тягнути війну в Україні”, – каже Олег Жданов.

Нагадаємо, Іран офіційно підтвердив загибель в авіакатастрофі президента Ібрагіма Раїсі та голови МЗС Хуссейна Аміра Абдуллахіана. Причини аварії гелікоптера досі достеменно невідомі. Раїсі називають людиною, яка виступала за надання військової допомоги РФ і вважала, що потрібно перетворити Україну на "полігон" для випробування іранської зброї.

За оцінками аналітиків, ця подія усуне з Близького Сходу одного з найжорсткіших гравців, однак не змінить нинішньої траєкторії іранського режиму.

Оценка материала:

5.00 / 2
Помер президент Ірану – союзник Путіна: як це може вплинути на війну Росії проти України 5.00 5 2
Кабінет директора / Вечірня горілка
22.05.2024 207
Еще материалы раздела «Вечірня горілка»