<
НОВИНИ ДНЯ: Опади та до + 25°С: прогноз погоди по Київщині на 16 червня  Штурм Києва на початку війни: Путін ошелешив брехнею про плани Кремля  Рецепт паштету з курячого філе  Метеорологи б'ють на сполох через похолодання в Тихому океані: як Ла-Нінья змінить погоду влітку  Удари ЗСУ по системах ППО можуть зробити Крим непридатним для армії РФ, - ISW  Наступ чи оборона: що українці думають про стратегію у війні з Росією  Більше сонця та до +33°C: прогноз погоди в Україні на тиждень із 17 червнявсі новини дня
Політика
Україна
23.05.2024 963

"Русь без Києва" та привласнення князя Володимира Великого: як Путін переписує історію

Окупанти переписують історію Київської Русі.

1b4273ec5d044db645069f844011a6ad_23.05.24

У путінській Росії взялись переписувати історію Київської Русі. Тепер держава-агресорка заявсляє, що "Русь - без Києва, Володимир - їхній і Новгород, яким правив Рюрик". Пише ТСН. 

Старшокласники вже вивчають так звану “правильну історію” про сучасну війну Росії з Україною. А молодші класи - добу Русі без Києва почнуть вивчати вже цієї осені.

Навіщо Москва вкрала Русь - кореспондентка ТСН Наталія Ярмола проаналізувала у проєкті “Імперія міфів”.

У нових підручниках з історії в РФ вирізали, що Київ був центром Русі, його замінили словом "столиця". Про це журналістам анонімно розповіли самі видавці:"…в ідеалі потрібно замінити рядок про те, що “Володимир хрестив Київ” на слова “хрестив столицю”.

Переписали підручники дуже швидко - за рік. Адже тема Русі та її спадку, дуже важлива особисто для Путіна.

Історія, яку штучно творить Путін і його пропагандиська машина, дуже проста і зрозуміла. Розрахована на масового споживача. Коли Русь - це Росія. І влада в цій Русі переходить від Рюрика до Володимира Великого, а далі - аж до Путіна.

Нашарування міфів на тему Русі відбувалось століттями. Починаючи від Петра Першого, що вкрав назву Русь назвавши Росією, закінчуючи Радянським союзом - де як і в путінській Росії підручники рясніли замінниками “Києва” - північно-західна Русь, південна Русь.

Найбільш популярний замінник “древняя”, розповідає філологиня Львівського національного університету Христина Дацишин. Цю підміну вона помітила ще школяркою, коли однокласники до українськомовної школи принесли російськомовний підручник.

"Я читаю, в нас пише "Київська Русь", а в них пише "дрєвняя Русь". Тобто вони ще тоді уникали назви держави Київська Русь. І звідси ж походить прикметник "дрєвній русський". Це є частина того наративу про спільну колиску братніх народів, про якусь мову, давню русську чи дрєвню русську, яка в той час існувала, що доведено науковцями, так не було", - пояснює Христина Дацишин.

Відкоригована версія історії, яка дісталась Путіну у спадок від попередників, стала благодатним грунтом для подальших маніпуляцій і врешті приводом для вторгнення в Україну - як частину Русі. Русь до Москви, замість Києва, Путін пришивав у свідомості росіян десятиліттями. Київ перетворювали на транзит - між Константинополем і Москвою. Ось кілька фактів. Коли 2008 року Україна засновує національне свято День хрещення Русі. 2010-го - його створюють в Росії. 2013-го на 1025 річницю Хрещення Русі в Києво-Печерській Лаврі Москва влаштувала молебень під головуванням настоятеля РПЦ Кіріла.

Путінська промова - це суцільний набір наративів про “братів” і “колиску трьох народів”.  Для закріплення ефекту про "руську колиску братських народів" зі столицею у Москві 2016-го - на другому році війни з Україною - просто під мурами Кремля встановлюють пам’ятник Володимиру. Московська копія повторює першообраз із Києва, споруджений на 160 років раніше. На помпезному відкритті кожним словом підкреслюється “Володимир - наш”. Усе це Путін повторюватиме аж до повномасштабної війни.

Путін навіть пропагандисту Карлсону пів години говорив фейкову історію. Історики вважають - Путін навмисно використовує вигадану історію для виправдання війни.

Оценка материала:

5.00 / 4
"Русь без Києва" та привласнення князя Володимира Великого: як Путін переписує історію 5.00 5 4
Політика / Україна
23.05.2024 963
Еще материалы раздела «Україна»