<
НОВИНИ ДНЯ: Лукашенко таємно передав Азербайджану зброю перед війною з Вірменією — Politico  На вихідних погода в Україні почне змінюватися   На вихідних в Україні дощитиме майже в усіх областях  Перед вихідними в Україні знову задощить, - прогноз  Синоптикиня попередила, де найближчим часом пройдуть інтенсивні дощі та де вже 14 червня буде спека +31 градус  Дощі не припиняються: синоптик розказав, де та коли в Україні литиме  Коли в Україні очікувати повернення спеки: синоптикиня Діденко дала відповідьвсі новини дня
22.05.2024 873

Цементна криза в Україні? Як на ситуацію вплине угода між двома цементними гігантами

Війна з рф в Україні все ще триває, але вже гостро постає питання можливого дефіциту будматеріалів для відбудови, зокрема цементу. Його використовують для зведення житла, доріг, мостів, шкіл, лікарень, дамб і портів, по яких регулярно цілить ворог. Через бойові дії та окупацію частини територій України зачинитися довелося низці заводів: виробництво знижується, а ринок — скорочується.

Tsem_22.05.24

Як пише The Kyiv Independent, на Україну насувається криза. Крім того, ситуація може погіршитися через можливе утворення монополії між двома багатонаціональними цементними гігантами — CRH і Dyckerhoff.

Улітку 2023 року стало відомо про плани купівлі однією з найбільших компаній із виробництва будівельних матеріалів у світі двох заводів у дочірньої компанії італійського цементного виробника Buzzi — Dyckerhoff.

Примітно, що світовий лідер по виробництву цементу CRH увійшов на український ринок ще у 1999 році і має уже три заводи у Хмельницькій, Одеській та Львівській областях. У разі придбання активів Dyckerhoff, до нього перейдуть ще два: Волинь-цемент (Рівненська область) та найбільший на півдні України YUGcement (Миколаївська область). За підрахунками Forbes Україна, у разі успішності угоди CRH отримає 46% частки ринку, що вище за показник нинішнього лідера — Івано-Франківськ (44%).

Угоду на 100 мільйонів євро (108 мільйонів доларів) між CRH та Dyckerhoff підтримав Європейський банк розвитку та реконструкції (ЄБРР), проголосивши успіхом для іноземних інвестицій в Україні. Водночас, економісти попереджають: відповідне злиття призведе до подальшої концентрації на нашому і без того висококонцентрованому ринку. Це дасть виробникам цементу можливість для підвищення цін, що згодом повпливає на збільшення вартості відбудови.

Варто зазначити, що відповідна угода має низку недоліків для України. Так, можливі підняття цін на будівельні матеріали та їхній дефіцит, утворення так званих «цементних картелів тощо.

Наразі попит на цемент — низький, водночас він збільшиться в розпал післявоєнної відбудови. Економіст і доцент кафедри фінансів Колумбійської бізнес-школи Бруно Пеллегріно пояснив: на концентрованому ринку пропозиція будматеріалу зростає в меншій мірі, ніж на конкурентному, відповідно — можна очікувати на підвищення й цін.

Однак, варто зауважити, що ірландський підприємець Шеймуса Мея, котрий раніше працював у бетонному бізнесі, коментуючи підвищення цін на цемент, ділиться: реальною причиною подорожчання будматеріалу в Україні є не стільки здорожчанні собівартості, як прагнення надприбутків.

"Звичайно, ці великі компанії скажуть, що подорожчання відбувається через підвищення цін на ресурси, так вони виправдовують підвищення цін. Але насправді вони використовують здорожчання собівартості як прикриття для підвищення вартості цементу. Я маю на увазі, що всі ці люди прагнуть максимізувати прибутки", – зазначає ірландець.

"Цементний картель" і дії АМКУ щодо монополізації

У статті The Kyiv Independent йдеться, що Антимонопольна ліга переконана: чотири компанії, включно з Dyckerhoff та CRH, були частиною цементного "картелю", що діяв при Асоціації Укрцементу. Вони змушували нашу державу платити більше за програму "Велике будівництво", запущену в 2020 році, наголошують в українській неурядовій організації.

Так, Антимонопольна ліга представила відповідну справу АМКУ, однак той, на їхню думку, вжив недостатньо заходів. Журналіст-розслідувач і член Ліги Юрій Ніколов розкритикував бездіяльність, назвавши Комітет "дуже слабким".

"Абсолютно не йдеться про незалежність Антимонопольного комітету або здатність до великого розслідування", — сказав він.

Крім того, як заявляв раніше керівник інвестиційної компанії William Invest Expert Віктор Медвідь, вирішити питання захоплення ринку може тільки відповідальний за це Антимонопольний комітет України, однак, він вважає, що його головною проблемою є довготривалість винесення рішень.

Слід зауважити, що журналістам СтопКору ще у жовтні 2023 року в АМКУ повідомили про подальше ретельне вивчення питання концентрації, а також розгляд угоди купівлі-продажу між компаніями CRH та Dickerhoff. Там наголосили: нададуть офіційні висновки щодо дослідження ринку не пізніше трьох місяців. Водночас, варто зауважити, що відтоді минуло вже 7, і, як йдеться в новій відповіді на журналістський запит, розгляд справи стосовно концентрації ще не завершився.

Оценка материала:

5.00 / 2
Цементна криза в Україні? Як на ситуацію вплине угода між двома цементними гігантами 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
22.05.2024 873
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»