<
НОВИНИ ДНЯ: Удари ЗСУ по системах ППО можуть зробити Крим непридатним для армії РФ, - ISW  Наступ чи оборона: що українці думають про стратегію у війні з Росією  Більше сонця та до +33°C: прогноз погоди в Україні на тиждень із 17 червня  Ціни на оренду в Києві зростають. Скільки коштує зняти квартиру у столиці влітку  За угодою із США Україна отримає ескадрильї винищувачів: не тільки F-16 – Зеленський  Скількох українців потенційно можуть мобілізувати: в Раді назвали цифру  У неділю дощу не прогнозують лише на заході Українивсі новини дня
Політика
Україна
23.05.2024 248

Чоловіки у Києві ночують під стінами ТЦК та сплять на лавках: що відбувається

Всі чоловіки в один голос скаржаться на шалені черги.

5b471a5b2d2ae3a06c4966b12822730b_23.05.24

Щойно в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію, як під військкоматами побільшали черги. Усім чоловікам потрібно оновити дані, а комусь — пройти ВЛК. І хоча від Міноборони запрацював застосунок, в якому теж можна оновити дані, аби не стояти в черзі під ТЦК, не всім це вдається зробити. Пише ТСН. 

Чому так та що відбувається під стінами військкоматів у Києві? Подробиці розповіла в ексклюзивному сюжеті для TSN.ua журналістка Вікторія Гнатюк.

Новий закон, масові черги і чи запрацював додаток для оновлення даних?

Понад два роки в Україні не було чіткого закону про мобілізацію, в умовах війни його все ніяк не оновлювали й от 18 травня новий закон таки набув чинності. А нагадаємо, що згідно з новими правилами, від цього дня всі чоловіки в Україні мають оновити свої дані, а ті хто мали статус обмежено придатних, повинні повторно пройти ВЛК, яка чітко визначить: чоловік або придатний, або ні.

Та, крім ТЦК, від 18 травня оновити свої дані військовозобов’язані можуть не лише у військкоматі, але й в ЦНАПі та за допомогою нового застосунку від Міноборони “Резерв+”. Наразі додаток працює в тестовому режимі і він ще недосконалий, що визнають і в Міноборони, тож обіцяють допрацювати недоліки. Водночас, варто визнати, що попри російське ІПСО українські чоловіки масово йдуть і до ЦНАПів, і завантажують застосунок, і йдуть до ТЦК. В Міноборони повідомили, що станом на 20 травня “Резерв+” встановили понад 600 тисяч користувачів.

Найбільше всіх дратують черги

Водночас нікуди не дівається бюрократія та й з проблемами люди теж стикаються. Журналістка Вікторія Гнатюк разом з колегою Аліною Туришин вирушили до одного з військкоматів у Києві, аби дізнатися, що відбувається безпосередньо на місці.

Всі чоловіки в один голос, перш за все, скаржаться на шалені черги. Хтось тут у списку на вхід стоїть 20-м, а хтось потрапить лише тоді, коли перед ним пройде… дві сотні чоловіків.  Подекуди люди змушені займати чергу під військкоматом ще вдосвіта й приходять о 5-й ранку, а є ті, хто навіть вирішує ночувати під стінами ТЦК: хто в машині, а хто просто неба на лавці у парку.

Їдуть навіть з інших міст за місцем реєстрації.

Добровольці — без черги, іншим — чекати

Але черги не стосуються добровольців, військові не на камеру кажуть — їх тут теж багато, й щойно стає відомо, що чоловік є  добровольцем, йому допомагають швидко пройти комісію та паперову бюрократію. Ще однією з причин таких черг називають те, що всі інші дочекалися останнього моменту й масово кинулися до ТЦК, а тому тепер доводиться так довго чекати. Тим часом між собою чоловіки вже жартують, що біля стін військкомату можна робити бізнес.

Чи доведеться відповідати, якщо прострочиш із датами?

Ну що тут скажеш, українці є українці, і яка б не була ситуація — знайдуть, з чого посміятися. Хоча це й не смішно, адже якщо комісію не пройдеш або не оновиш дані, можна зловити штраф. Ба більше, ті хто приходить за повісткою, мають прописані чіткі терміни проходження ВЛК, але на чергу вони повпливати теж не можуть і не розуміють, що буде, якщо не зі своєї волі не встигнуть пройти комісію.

“Кольорова черга” — що це означає?

Як і раніше, черги до ТЦК та ВЛК розділені на кольори. Червона — на медкомісію, ті, хто йдуть туди вперше, доносять результати аналізів, або йдуть за направленням, або ж вже прийшли за висновком. Зелена — для призовників від 17 до 27 років, тепер вже до 25, які ще не проходили військову службу або ж прийшли за приписним посвідченням. Синя — для рядових, солдатів, сержантів і старшин, які можуть прийти як на медкомісію, так і на звірку даних. Є жовта черга — вона для офіцерів. І  чорна — це вже мобілізація, люди, які прийшли за повісткою, мають призов під час мобілізації, за розпорядженням від підприємств, або ж ті, хто захотіли вступити до лав армії добровільно.

Ну і, як раніше, запис відбувається на папері, але чоловіки натомість кажуть — цю процедуру давно могли б спростити і нарешті напрацювати механізм електронної черги, бо її ніби й ввели, але за фактом це наразі не працює.

Не все так просто й з додатком — є й ті, хто його встановили, але кажуть, що це все одно не звільняє їх від візиту до ТЦК.

Чому в ТЦК так повільно приймають людей?

Водночас у самому ТЦК — не без проблем. Їм також вимикають світло, відтак приймання фактично зупиняється, бо може не працювати техніка. Так само, зрозуміло, й під час повітряної тривоги.

Чи готові воювати?

Втім, попри це, категорично налаштованих проти мобілізації, принаймні під час цього візиту, ми не зустріли. Чоловіки кажуть, якщо дійте черга й до них — підуть до лав армії.

Є серед тих, хто очікує в черзі, і заброньовані на роботі.

Крім цього, оновити дані прийшли хлопці, яким до мобілізаційного віку ще далеко.

к надалі розвиватимуться події, покаже час. Втім, недоопрацювання є, а з плюсів — чоловіків, які дійсно йдуть до військкоматів чи то оновлювати дані, чи то сумлінно з’являються за повісткою, дійсно багато.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чоловіки у Києві ночують під стінами ТЦК та сплять на лавках: що відбувається 5.00 5 2
Політика / Україна
23.05.2024 248
Еще материалы раздела «Україна»