<
НОВИНИ ДНЯ: Сунак про бажання Росії капітуляції України: цього ніколи не станеться  У NYT показали повний текст мирної угоди з РФ 2022 року, яка не відбулася  Литиме як з відра, місцями – з грозами: прогноз погоди на 17 червня  Сили оборони України знищують специфічні російські об’єкти: аналітик Bild пояснив зміну стратегії  Проїзд для учнів у громадському транспорті Києва: чи потрібно платити за квиток влітку  В Україні 17 червня - помірні дощі, місцями з грозами, вдень до +29°  Шольц: миру не можна досягнути без Росії, але саме вона продовжує війнувсі новини дня
Політика
Україна
26.05.2024 491

"Дія" та "Резерв+": що відомо про нову форму військового квитка

Влітку буде випущено повноцінну версію застосунку “Резерв+”.

1a419fbe6501c950876245bf74b40629_26.05.24

Кабінет міністрів видав постанову №559, яка затверджує порядок оформлення та видавання військово-облікового документа для призовників, військовозобов'язаних і резервістів та форму такого документа. Пише ТСН. 

Про це йдеться на офіційному сайті уряду.

Військовий квиток для призовників

Відповідно до нового порядку військово-обліковий документ визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, навіть якщо він був виключений з військового обліку.

Це означає, що навіть ті, хто раніше був визнаний непридатним до військової служби чи досяг граничного віку перебування в запасі, отримають військово-обліковий документ. У таких громадян документ не вилучається, а до нього вносяться дані про виключення з обліку.

Військово-облікові документи оформлюються та видаються:

  • в електронній формі – через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, державний вебпортал електронних публічних послуг у сфері національної безпеки й оборони, а також через єдиний державний вебпортал електронних послуг (портал "Дія"), зокрема з використанням мобільного застосунку "Дія" (за наявності технічної реалізації),
  • в паперовій формі – на бланку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів від 16 травня 2024 р. № 559.

Військовий квиток у Резерв+

Влітку буде випущено повноцінну версію застосунку “Резерв+”, який міститиме електронний аналог військового квитка. Про це повідомив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в етері телемарафону в понеділок, 20 травня.

"Повноцінна версія [застосунку Резерв+] буде в червні, де можна буде отримати електронний аналог паперового військово-облікового документа і штрих-код. Процес триває, всі моменти, пов’язані з неточностями і незручностями, вирішуються. Це перші дні, не можна сказати, що це несподівано [велике навантаження на застосунок і можливі неточності", — заявив він.

Під час проведення мобілізації громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ. Водночас оновлення персональних даних у Резерв+не стосується військовослужбовців.

Важиво, що видалення мобільного застосунку Резерв+  не веде до видалення даних. Відомості не зберігаються на серверах мобільного застосунку, а відображаються з реєстру Оберіг.

Близько мільйона українців вже оновили свої дані через застосунок "Резерв+". Він став найпопулярнішим способом виконання норми закону про військовий облік.

За словами речника Міноборони України, близько мільйона людей вже оновили свої дані саме через "Резерв+".

"Близько 11 тис. українців зробили це за межами нашої країни в Польщі, Німеччини, Чехії та Канаді. Також близько 120 тис. військовозобов'язаних жінок уточнили свої дані через застосунок "Резерв+". 145 тис. людей, які заброньовані або мають відстрочку, також виконали норму закону. Вочевидь, саме через застосунок "Резерв+" українці мають бажання оновлювати свої дані", - сказав Лазуткін.

Військовий квиток у "Дії"

Кабінет Міністрів України затвердив нову форму військового квитка, який можна буде оформити в електронній формі через портал "Дія". Він матиме QR-код, який можна буде зчитати за допомогою мобільного додатку.

Якщо у посвідченні призовника, військовому квитку чи інших подібних документах є помилки, варто звернутися до ТЦК за місцем перебування на військовому обліку, або використати для цього електронний кабінет призовника/військовозобов'язаного/резервіста.

Військовий квиток буде містити інформацію про вчинення ухилянтом адміністративного чи кримінального правопорушення.

Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

Військовий квиток буде виданий навіть тим, хто раніше був визнаний непридатним до військової служби чи досяг граничного віку перебування в запасі. У таких громадян, які виключені з військового обліку, військово-обліковий документ не вилучається і до нього вносяться дані про виключення із військового облік.

Про це свідчить постанова від 16 травня 2024 р. №559.

Додамо, Кабмін на початку січня цього року ухвалив постанову, згідно з якою влаштуватися на роботу військовозобов’язаний може лише після пред’явлення ним військового документу.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Дія" та "Резерв+": що відомо про нову форму військового квитка 5.00 5 2
Політика / Україна
26.05.2024 491
Еще материалы раздела «Україна»