НОВИНИ ДНЯ: Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитування  "Зрада скасовується". Спікер ВР заявив, що законопроект про "відкуп" за корупцію виправлять  На вихідних температура зростатиме - прогріє до +34°  Хто, коли та на яких умовах: чому Україну штовхають на переговори з Путіним  Україна націоналізувала активи російського олігарха на 2 млрд гривень  До України йде антициклон: як зміниться погода вихідними, 27-28 липня  У Євросоюзі ведуться дискусії про повернення українських чоловіків з-за кордону — Сікорськийвсі новини дня
Політика
Європа
29.05.2024 449

Швеція зупинила план передавання Україні літаків Gripen: до чого тут F-16 – BBC

Бельгія заявила, що передасть Україні 30 сучасних винищувачів F-16, перші літаки мають відправити вже 2024 року.

af91056eb818cc0e28b540d20be6c3fd_29.05.24

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що країна поставила на паузу передавання Україні винищувачів JAS-39 Gripen, які могли стати першими західними бойовими літаками у складі Повітряних сил ЗСУ. Пише ТСН. 

Про пише ВВС Україна.

Цю інформацію також підтвердили обізнані джерела видання у шведській владі.

За словами Йонсона, Швецію попросили поставити на паузу плани передавання Gripen Україні.Причина полягає у тому, що Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія вже готують передавання Україні винищувачів F-16, а тому "Гріпени" мають почекати, щоб не завадити авіакоаліції.

"Нас переконали інші члени авіакоаліції почекати з Gripen", - пояснив міністр оборони Швеції.

При цьому він додав, що Швеція не виключає надання Україні своїх літаків у майбутньому.

"Але зараз фокус для України – впровадити програму прийняття літаків F-16", - додав Пол Йонсон.

Швеція давно готувала передачу "Гріпенів" Україні і цей план мали почати впроваджувати після вступу країни в НАТО і отримання гарантій безпеки. У цій ситуації вона могла б дозволити собі поділитись частиною парку нових бойових літаків.

Gripen – це доволі нові винищувачі, які при цьому вважаються не дуже вибагливими до обслуговування та можуть нести широку номенклатуру озброєння.

Нагадаємо, Захід поставив Києву обмеження на використання винищувачів F-16.

Оценка материала:

5.00 / 3
Швеція зупинила план передавання Україні літаків Gripen: до чого тут F-16 – BBC 5.00 5 3
Політика / Європа
29.05.2024 449
Еще материалы раздела «Європа»