<
НОВИНИ ДНЯ: "Живуть краще, ніж вдома": Золкін про проблему, яку створила Україна комфортними умовами для полонених окупантів  Хто з чоловіків втратив право на відстрочку за новими правилами: повний список  Ситуація на фронті залишатиметься складною ще щонайменше місяць, - Буданов  Погода в Україні: прогноз на тиждень, 25-30 червня  Путін випрошував зброю під час візиту до КНДР: експерт оцінив, як це вплине на перебіг війни  В Україні 24 червня очікуються дощі та грози  Спека відступить. Синоптики дали детальний прогноз на робочий тиждень в Українівсі новини дня
03.06.2024 318

Банкіри назвали найбільші ризики для фінансового сектору України

На думку керівників фінансових установ, війна з Росією і далі є основним джерелом ризиків у фінансовому секторі.

13_3ec2f93ae237f8145ff75742c1de4a27_650x410_03.06.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на "Опитування про системні ризики" НБУ за травень 2024 року. Про це повідомляють Контракти.UA.

Разом з тим до чільної п’ятірки потрапили ризики, пов’язані з припливом іноземного капіталу (піднявся на дві позиції вище порівняно з листопадом 2023 року), діяльності правоохоронних органів та судової системи, а також шахрайства та кібернетичних загроз.

Ризик якості людського капіталу у фінансовому секторі суттєво зріс ще в минулому півріччі і наразі потрапив до п’ятірки найбільших загроз.

Також помітно посилилися ризики захисту прав кредиторів та інвесторів (підвищення на три позиції).

Натомість, на думку респондентів, послабилася роль ризиків, пов’язаних із динамікою світових цін на сировину, якості законодавства та податкової системи, інфляційних змін.

Схильність фінустанов до ризику за останні пів року знову дещо підвищилася. У 16% опитаних схильність до ризику за останніх шість місяців зменшилася. Натомість більшість опитаних заявила про незмінність ризик-апетиту.

Опитування проводилося з 7 до 21 травня 2024 року за участю керівників 22 банків, 10 страховиків і двох інвестиційних компаній. Представлені результати ґрунтуються на отриманих відповідях респондентів і можуть не збігатися з оцінкою ризиків фінансової системи Національним банком України.

Нагадаємо, Світовий банк прогнозує, активні бойові дії в Україні продовжуватимуться протягом 2024 року.

НБУ припускає зниження безпекових ризиків та нормалізацію умов для функціонування економіки на прогнозному горизонті. Водночас НБУ альтернативний сценарій розвитку економіки України в умовах тривалої війни.

Оценка материала:

5.00 / 2
Банкіри назвали найбільші ризики для фінансового сектору України 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
03.06.2024 318
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»