<
НОВИНИ ДНЯ: Звідки росіяни ніколи не перекинуть солдатів до України: військовий здивував відповіддю  Чи може поліція вручати повістки: відповідь голови МВС  Погода буде мінливою. Синоптики дали прогноз на вихідні в Україні  Мобілізація в Україні: Клименко розповів про масове залучення поліції до роботи ТЦК  Українцям доведеться працювати на 5 років довше: як зміняться вимоги для пенсії  Путін зробив нову заяву про свої "мирні пропозиції"  Де в Україні будуть грози, град і шквали: прогноз погоди на 22 червнявсі новини дня
Політика
Україна
05.06.2024 421

Чи вручать повістку на вулиці тим, хто оновив дані в Резерв+: пояснення

Військовзобов'язані чоловіки з 18 травня 2024 року мають 60 днів, щоб оновити військово-облікові дані. Це можна зробити в ТЦК, додатку Резерв+ або в ЦНАПах. Станом на зараз вже більше 1,3 мільйона українців оновило свої даті в додатку, і їх кількість продовжує зростати.

_kvitok_ofitser_zapasu_gettyimages_2147896450_1_dbc9457ff3279d04c368616541cafd34_650x410_05.06.24

Адвокат юридичної компанії "Riyako&Partners" Катерина Аніщенко пояснила в коментарі РБК-Україна, що буде, коли ТЦК зустрінуть на вулиці тих, хто вже оновив дані онлайн. Про це повідомляють Контракти.UA.

Коли військовзобов'язаний оновий дані в додатку Резерв+, при перевірці цю інформацію зможуть побачити представники правоохоронних органів або працівники ТЦК і СП. Це означатиме, що людина виконала вимогу закону і не буде оштрафована за неоновлення даних.

Водночас, коли таку людину зустрінуть працівники ТЦК, то наступним кроком буде вручення повістки на ВЛК, каже Катерина Аніщенко. За її словами, така сама процедура очікує й тих, хто дані ще не оновив: їх направлять до ТЦК оновлювати дані. А до процедури оновлення даних і якраз і входить проходження військово-лікарської комісії.

"Особи, які вже оновили дані онлайн, будуть отримувати направлення на ВЛК і в подальшому реалізовувати це направлення на практиці. Буде доступна більш детальна функція: коли наступного разу зупинять на вулиці, то при перевірці даних буде видно, що людина зареєстрована в єдиному реєстрі призовників, мобілізованих та військовослужбовців. І також буде видно, що в нього є направлення на ВЛК, яке було або не було реалізоване", – зауважує адвокат.

Також у профільних структурах обіцяють, що працівникам ТЦК також буде доступна інформація про те, скільки повісток чоловік отримав і на скільки з них не зреагував. Але зараз цього функціоналу поки не запроваджено.

Катерина Аніщенко каже: тим, хто збирається до ТЦК, варто готуватися до великих черг.

"Зараз ми спостерігаємо великі черги до ТЦК. Мої клієнти говорять, що часом навіть доводиться брати відпуску, щоб там простояти і потім ще встигнути пройти ВЛК", – каже вона.

Нагадаємо, частина працівників критичних підприємств в Україні підлягає бронюванню. Така бронь надається на 6 місяців, далі її потрібно переглядати. Адвокат розповіла РБК-Україна, чи треба проходити ВЛК для оформлення броні від мобілізації.

Також у випадку якщо ви не згодні з рішенням військово-лікарської комісії, цей висновок ВЛК можна оскаржити.

Оценка материала:

5.00 / 3
Чи вручать повістку на вулиці тим, хто оновив дані в Резерв+: пояснення 5.00 5 3
Політика / Україна
05.06.2024 421
Еще материалы раздела «Україна»