<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні 24 червня очікуються дощі та грози  Договір про стратегічне партнерство між РФ і КНДР: Москва підвищує ставки проти Заходу – Apnews  Вишня у власному соку на зиму: 15 найкращих рецептів  Спека відступить. Синоптики дали детальний прогноз на робочий тиждень в Україні  Астронавти NASA застрягли на орбіті і не можуть повернутися на Землю  "Азов" звернувся з важливим проханням до жителів окупованої Луганської області  Місцями гроза та до + 26°С: прогноз погоди по Київщині на 24 червнявсі новини дня
06.06.2024 177

Екс-начальник Генштабу Молдови здавав РФ дані про візити представників Міноборони України

Колишній начальник генштабу Молдови Ігор Горган передавав російській розвідці секретну інформацію, зокрема про візити в країну представників Міноборони України.

igor_gorgan__facebook_com_mdaarmy_1cca77d31f14499c5a6e32d50cfd89b1_650x410_06.06.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на видання The Insider і главу адміністрації президента Молдови Адріана Белуцела. Про це повідомляють Контракти.UA.

Що вдалося встановити журналістам

Зазначається, що The Insider отримало доступ до листування екс-начальника генштабу Молдови Ігоря Горгана з одним із його кураторів із Головного управління Генштабу збройних сил Росії полковником Олексієм Макаровим.

При цьому співпраця Горгана з представником РФ активізувалася навесні 2022 року, вже після вторгнення окупантів в Україну.

Колишній високопоставлений військовий повідомляв про нібито плани України викупити у Молдови шість літаків МіГ-29. Також він зливав росіянам інформацію про візити представників Міноборони України в Молдову, постачання пального через Румунію.

Горган окрім України фокусувався на внутрішньополітичних питаннях Молдови, а саме на виступах президента Маї Санду.

Як на цю інформацію реагують у Кишиневі

В адміністрації президента Молдови заявили, що за подібні злочини проти держави мають карати найсуворішим чином.

"У 2021 році президентка Майя Санду усунула цю людину з посади. Його позбавлять військового звання і державних нагород Meritul Militar і Credință Patriei, які йому вручили у 2006 і 2015 роках", - написав Белуцел.

За його словами, такі злочинці допомагають створювати для Молдови гібридні загрози, тому країні необхідно ефективніше боротися з актами держзради.

Де тепер знаходиться Горган

Журналісти повідомили, що екс-начальник Генштабу Молдови влаштувався в представництво ООН у справах біженців у Кишиневі.

Агентство бере на облік усіх вимушених переселенців з України і допомагає їм з облаштуванням на новому місці. Тепер він займається доставкою гуманітарної допомоги для українських дітей.

Російські агенти в країнах Європи

Кремль активно використовує своїх агентів та інформаторів для проведення розвідки в країнах Європи, особливо в тих, які допомагають Україні.

Раніше Bloomberg писало, що військова розвідка РФ почала активніше працювати в країнах Європи і для здійснення диверсій ГРУ наймає молодих людей через інтернет.

Оценка материала:

5.00 / 2
Екс-начальник Генштабу Молдови здавав РФ дані про візити представників Міноборони України 5.00 5 2
Колонки / Колонки / Блоги
06.06.2024 177
Еще колонки: Колонки / Блоги