<
НОВИНИ ДНЯ: Байден назвав небезпеку, яку несе обрання Трампа президентом  Рецепт котлет із замороженого курячого філе та сиру  В Україну мчить 30-градусна спека, - прогноз  В Україні значно зміняться ціни на цигарки: скільки коштуватиме пачка  Хто стане президентом РФ після Путіна – російський опозиціонер назвав прізвище  На 18 червня опадів майже не прогнозують, вдень до +30°  Не тільки високі поверхи. Яке житло перестали купувати українці під час війнивсі новини дня
Політика
Україна
14.06.2024 177

Українці назвали мету Росії війни проти України

Більшість українців (60%) вважають, що Росія прагне знищити українську націю (34%) або навіть здійснити фізичний геноцид більшості населення (26%).

dscf9916_id84495_1300x867_8b373b2e2ee11aff2291832c371cc6b4_650x410_14.06.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на дані опитування КМІС. Про це повідомляють Контракти.UA.

Ще 6% українців вважають, що Росія хоче підкорити всі території, хоча і лишити їм певну культурну автономію в складі Росії.

На думку 12% українців Росія прагне змінити владу та створити маріонеткову державу, яка буде слухатися у всьому Росію.

Лише 7% українців вважають, що агресор прагне зберегти за собою вже окуповані території та насправді не претендує на всю або більшість територій України.

Крім цього, один з варіантів відповідей був сформульований таким чином, щоб бути наближеним до російської пропаганди, а саме - проведення "денацифікації" та демілітаризації України без посягань на незалежність України. Лише 5% респондентів обрали цей варіант.

Коментар КМІС

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, від Заходу до Сходу українці розуміють екзистенційний характер війни Росії проти України.

За його словами, у травні 2023 року 78% українців мали близьких або знайомих, які загинули або були поранені внаслідок вторгнення. Більшість мають когось, хто зараз проходить службу у Силах оборони. Мільйони українців змушені були покинути Україну і мільйони стали вимушено переміщеними особами всередині України.

"Усвідомлення українцями руйнівних та вбивчих прагнень Росії і росіян є потужним фактором, який зберігає стійкість розуміння, що боротьбу треба продовжувати. Можна мати різні стратегічні та тактичні погляди на ведення боротьби (наприклад, чи варто йти на перемовини, які компроміси є більш чи менш допустимими тощо), проте українці зберігають єдність у питанні, що ми маємо продовжувати давати відсіч жорстокому ворогові", - сказав він.

На його думку, крім цього, такі результати мають дати чергове недвозначне пояснення нашим західним друзям, чому українці не хочуть "будь-якого" миру з Росією.

"Українцям не потрібний "будь-який" мир - українці просто хочуть вижити. Тому потрібний мир, який би давав гарантії, що війна не буде повторюватися раз за разом із захопленням усе нових територій, поки від України нічого не залишиться", - констатував соціолог.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування упродовж 16-22 травня 2024 року. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Нагадаємо, що згідно з останніми соціологічними опитуваннями, понад 80% українців вірять у перемогу. Однак рівень оптимізму знизився, а очікувані терміни перемоги відсуваються. За даними опитування Центру Разумкова, серед тих, хто вірить у перемогу, 22% очікують, що вона настане до кінця поточного року, тоді як рік тому 50% опитаних вважали, що це станеться до кінця 2023 року.

Оценка материала:

5.00 / 2
Українці назвали мету Росії війни проти України 5.00 5 2
Політика / Україна
14.06.2024 177
Еще материалы раздела «Україна»