<
НОВИНИ ДНЯ: "Живуть краще, ніж вдома": Золкін про проблему, яку створила Україна комфортними умовами для полонених окупантів  Хто з чоловіків втратив право на відстрочку за новими правилами: повний список  Ситуація на фронті залишатиметься складною ще щонайменше місяць, - Буданов  Погода в Україні: прогноз на тиждень, 25-30 червня  Путін випрошував зброю під час візиту до КНДР: експерт оцінив, як це вплине на перебіг війни  В Україні 24 червня очікуються дощі та грози  Спека відступить. Синоптики дали детальний прогноз на робочий тиждень в Українівсі новини дня
Бізнес
Економіка
16.06.2024 155

Чи можлива бюджетна криза і які ризики кредиту на 50 млрд доларів: оцінка експерта

Новий кредит на майже 50 млрд доларів, схвалений лідерами G7, несе ризики скорочення фінансування від партнерів на двосторонній основі, але гарантує, що бюджетної кризи найближчими роками в Україні не буде.

1_5503bd8ec33493e7f175ed13d3851db7_650x410_16.06.24

Таку думку висловив голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU Віталій Ваврищук у матеріалі РБК-Україна"Кредит за рахунок Росії. Коли Захід виділить Україні 50 млрд доларів та чи будуть умови". Про це повідомляють Контракти.UA.

"Цей пакет означає, що очікування якихось інших двосторонніх кредитів від членів G7 будуть меншими. Є ризик, якщо в США буде нова адміністрація, то їхня підтримка скоротиться. Японія, яка в поточному році планує виділити 4 млрд доларів, наступного може перестати це робити", - вважає Ваврищук.

Разом з тим експерт зазначив, що новий кредитний пакет фактично гарантує, що мінімум у наступні три роки Україна щорічно зможе збільшити пакет фінансової підтримки з урахуванням МВФ, Ukraine Facility, США та інших партнерів до 30 млрд доларів.

"Це дає більше ясності та визначеності, тому важливість цього пакету складно переоцінити. У нас буде ресурс для покриття планового дефіциту та бюджетної кризи не буде", - сказав Ваврищук.

Передісторія

Нагадаємо, що 13 червня лідери G7 схвалили виділення Україні кредиту на 50 млрд доларів під заставу заморожених російських активів.

Поки що деталі нової кредитної програми невідомі. Але міністр фінансів Сергій Марченко зазначав, що Україна також висувала умови.

Оценка материала:

5.00 / 3
Чи можлива бюджетна криза і які ризики кредиту на 50 млрд доларів: оцінка експерта 5.00 5 3
Бізнес / Економіка
16.06.2024 155
Еще материалы раздела «Економіка»