<
НОВИНИ ДНЯ: Статус бронювання від мобілізації: в Міноборони зробили "неможливе можливим" в застосунку "Резерв+"  Завершення війни в Україні в пріоритеті. У Трампа назвали цілі у разі перемоги на виборах  Місцями дощі та навіть грози: прогноз погоди в Україні на 27 червня  Чотири області накриють дощі: синоптики уточнили прогноз на четвер в Україні  Студентів відрахують за відмову від базової військової підготовки, - постанова уряду  Які вакансії в армії найбільш популярні та скільки людей на них відгукуються  В Україні 27 червня переважно без опадів, вдень до 30°всі новини дня
Політика
Європа
21.06.2024 264

Євроінтеграція Грузії практично зупинена через закон про іноагентів, - посол ЄС

Інтеграція Грузії до Європейського союзу практично зупинена через ухвалення парламентом країни скандального закону про іноагентів.

_prapor_gettyimages_1250058338__1__5092d920d203649a2d1423614647f71b_650x410_21.06.24

Про це заявив посол ЄС у Грузії Павел Герчинський, пише РБК-Україна з посиланням на "Ехо Кавказу". Про це повідомляють Контракти.UA.

За його словами, у відносинах Грузії та ЄС настав "вкрай складний період".

"Ми неодноразово повторювали, що закон "Про прозорість іноземного впливу" негативно вплине на євроінтеграційні прагнення Грузії. На жаль, це сталося", - сказав Герчинський.

Він пояснив, що заходи Євросоюзу у відповідь на ухвалення закону про іноагентів у Грузії обговорюватимуться на рівні міністрів закордонних справ у Люксембурзі наступного тижня, потім через кілька днів на рівні лідерів - президентів і прем'єр-міністрів країн-членів ЄС.

"Ухвалення цього закону, на мою думку, заморозило євроінтеграцію Грузії. Як відомо, інтеграція до ЄС потребує одностайності, а ви вже чули публічні заяви кількох країн-членів про те, що вони не готові починати переговори з Грузією, якщо цей закон залишатиметься чинним", - зазначив посол.

Герчинський наголосив, що "це відбувається на тлі початку переговорів щодо вступу України та Молдови".

"Дуже прикро бачити, що інтеграція Грузії до ЄС практично призупинена, заморожена, тоді як ми рухаємося вперед з Україною і Молдовою", - додав дипломат.

Що передувало

Нагадаємо, 28 травня парламент Грузії подолав вето президента Саломе Зурабішвілі на скандальний закон "Про прозорість іноземного впливу". Після цього закон було фактично ухвалено.

Такий крок обурив західних партнерів. Зокрема, нещодавно ми повідомляли, що Європейський союз готує відповідь після того, як парламент Грузії остаточно ухвалив закон про іноагентів.

Нещодавно кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк розповів про документ Єврокомісії, в якому йдеться про кроки, які може зробити ЄС, через прийняття у Грузії закону про іноагентів.

Йдеться про персональні санкції, призупинення фінансової допомоги та, у крайніх випадках, тимчасове призупинення безвізового режиму та припинення європейської інтеграції країни.

Оценка материала:

5.00 / 1
Євроінтеграція Грузії практично зупинена через закон про іноагентів, - посол ЄС 5.00 5 1
Політика / Європа
21.06.2024 264
Еще материалы раздела «Європа»