<
НОВИНИ ДНЯ: Завершення війни в Україні в пріоритеті. У Трампа назвали цілі у разі перемоги на виборах  Теракти у Дагестані: Кремль почав кампанію протидії екстремізму на Кавказі, - ISW  Чи замаскують працівників ТЦК з повістками під перехожих: що відомо  Ідеальний гороховий суп: додайте до страви всього лише один інгредієнт за 2 хвилини до кінця варіння  Ангел убив 185 тис. солдатів за одну ніч: як археологам вдалося підтвердити біблійну історію  Один з найбагатших росіян домігся зняття санкцій ЄС з себе та дружини  Гетманцев шокував заявою про фінансування ЗСУвсі новини дня
Політика
Європа
21.06.2024 164

Румунія вирішила передати Україні систему Patriot

Вища рада оборони Румунії ухвалила рішення передати Україні одну систему ППО Patriot.

_yogannis_gettyimages_1522865484_aa2a9a44562a41fcac7898531773fe4b_650x410_21.06.24

Про це пише РБК-Україна із посиланням на прес-службу адміністрації президента. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Зважаючи на значне погіршення ситуації з безпекою в Україні внаслідок постійних і масованих атак Росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, особливо енергетичну, і регіональних наслідків цієї ситуації, зокрема для безпеки Румунії, у тісній координації з союзниками, члени Ради вирішили передати Україні систему Patriot", - йдеться в заяві Ради оборони.

При цьому наголошується, що пожертвування буде зроблено за умови, що Румунія продовжить переговори з союзниками, особливо зі США, з метою отримання аналогічної або еквівалентної системи ППО.

Реакція Зеленського

Президент України Володимир Зеленський подякував Румунії та її президенту Клаусу Йоганнісу за рішення надати Україні додаткову систему ППО Patriot.

"Цей важливий внесок зміцнить наш повітряний щит і допоможе нам краще захистити наших людей і найважливіші об'єкти інфраструктури від російського повітряного терору. Я ціную сильне лідерство Румунії та її принципову підтримку України", - заявив він.

Водночас Зеленський наголосив, що такий крок зміцнює безпеку не лише в Україні, а й у всьому регіоні та Європі.

"Поклавши край російському терору зараз, Україна запобігає потенційній агресії проти Молдови, Румунії, країн Балтії та всіх наших сусідів. Для України дуже важливо мати необхідні інструменти для перемоги над російським терором зараз, щоб у майбутньому нікому не довелося зіткнутися з агресивними діями Росії в ширшому масштабі", - зазначив він.

Patriot для України

Наприкінці травня президент Румунії Клаус Йоганнес зазначив, що рішення про долю ЗРК Patriot буде за Вищою радою національної оборони. Водночас він акцентував увагу на тому, що передача системи не повинна негативно позначитися на протиповітряній обороні самої Румунії.

Прем'єр-міністр країни Марчел Чолаку повідомив про незгоду з цією ідеєю міністра оборони Румунії.

Тим не менш, влада не відмовилася від розгляду можливості передачі ЗРК, оскільки система може бути використана для захисту та румунської території.

Оценка материала:

5.00 / 2
Румунія вирішила передати Україні систему Patriot 5.00 5 2
Політика / Європа
21.06.2024 164
Еще материалы раздела «Європа»