<
НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація по-новому: хто має оновити дані про авто в ТЦК і кому загрожує штраф до 60 тисяч  Спека та дощі в двох регіонах. Синоптики дали прогноз на 28 червня  Статус бронювання від мобілізації: в Міноборони зробили "неможливе можливим" в застосунку "Резерв+"  Завершення війни в Україні в пріоритеті. У Трампа назвали цілі у разі перемоги на виборах  Місцями дощі та навіть грози: прогноз погоди в Україні на 27 червня  Чотири області накриють дощі: синоптики уточнили прогноз на четвер в Україні  Студентів відрахують за відмову від базової військової підготовки, - постанова урядувсі новини дня
Політика
Україна
23.06.2024 1005

Ізраїль ускладнив безвіз, посольство України різко відреагувало: що відомо про ситуацію

Ізраїль вирішив посилити умови безвізу для іноземців, зокрема й українців, зобов’язавши спочатку отримувати електронний дозвіл на в’їзд. Нові правила викликали критику з боку посольств України та Молдови, водночас в ізраїльських дипломатичних колах називають це "бурею в стакані".

_izrayil_prapor_gettyimages_1239459200_1e2e3d85e5ef83f1941b74d84ebd90b3_650x410_23.06.24

РБК-Україна розповідає все, що відомо про цю ситуацію. Про це повідомляють Контракти.UA.

У червні Ізраїль почав тестувати систему ETA-IL, відповідно до якої іноземці, які мають право на безвізовий в’їзд, повинні спочатку подавати заявку на отримання дозволу на поїздку. Наразі це правило діє для громадян США та Німеччини, з 1 липня добровільно подавати заявку зможуть всі, а от з 1 серпня отримання такого дозволу буде обов’язковим для в’їзду.

Нові правила викликали критику з боку посольства України в Ізраїлі. На думку української амбасади, обмеження з боку Ізраїля "фактично поклали край безвізовому режиму". Водночас в посольстві заявили, що Україна нібито буде вживати заходи у відповідь.

"У відповідь Україна запровадить аналогічні вимоги щодо попереднього погодження для громадян Ізраїлю, в тому числі паломників. Специфіка цих електронних віз наразі розглядається в Києві. Ці взаємні дії вплинуть на тисячі релігійних паломників, які щорічно відвідують Україну", - йдеться в повідомленні на Facebook-сторінці української амбасади.

Проте, як зазначили в посольстві, Україна залишається відкритою до діалогу з Ізраїлем з метою обговорення та узгодження цих змін у туристичній політиці на користь обох країн.

З аналогічною заявою виступив вчора і молдовський посол в Ізраїлі Олександр Ройтман. За його словами, Кишинів у відповідь на дії Тель-Авіва може запровадити аналогічну систему попереднього схвалення в’їзду для громадян Ізраїлю.

"Заходи у відповідь також торкнуться тисяч релігійних паломників, які щорічно проїжджають через територію Молдови в Україну. Молдовська влада розглядає деталі і формат подальших дій, пізніше вона представить подробиці", - йдеться в заяві Ройтмана на Facebook-сторінці молдовського посольства.

Однак джерело РБК-Україна в ізраїльських дипломатичних колах охарактеризувало ці повідомлення як "бурю в стакані води".

"Йдеться про загальноприйняту практику подачі електронних декларацій перед приїздом туристів з країн, з якими в Ізраїлю існує безвіз. Така практика вже багато років використовується, наприклад, Канадою. Коли турист, якому не потрібна віза, перед в'їздом до Канади повинен заповнити декларацію, на основі якої він може в'їхати в країну", - сказав співрозмовник.

Також джерело припустило, що хтось в українському посольстві в Ізраїлі невірно витлумачив поняття "безвізового режиму". "Безвізовий режим не означає, що кожен громадянин може в'їхати в Ізраїль або будь-яку іншу країну, У будь-якому разі у будь-якої країни є право відмовити у в'їзді тій чи іншій людині. І якраз цей захід, який запроваджується, спрямований на те, щоб відсіяти тих, хто не має права в'їзду в Ізраїль, на ранній стадії. І, таким чином, не допустити ситуації, коли людина приїжджає в Ізраїль, наприклад, із метою нелегального працевлаштування, і її потрібно депортувати", - сказав співрозмовник, наголосивши, що йдеться про всі країни, з якими в Ізраїлю є угода про безвізовий режим, а не тільки про Україну.

Крім того, джерело припустило, що реакція з боку українського посольства в Ізраїлі на це рішення пов'язана з майбутнім приїздом прочан в Умань і бажанням чинити тиск на Ізраїль. "Рівно рік тому ми були в схожій ситуації, коли українське посольство погрожувало скасувати безвіз з Ізраїлем. Минулого року нічого не сталося, нічого не станеться і цього року", - резюмував співрозмовник.

Нагадаємо, схожа ситуація між Україною та Ізраїлем дійсно вже ставалася минулого року. У серпні українське посольство розкритикувало Ізраїль за створення перешкод для в’їзду українських біженців в країну та заявило, що у відповідь на це Україна може заборонити паломництво в Умань і взагалі скасувати безвіз. Детальніше про це - читайте за посиланням.

Оценка материала:

5.00 / 3
Ізраїль ускладнив безвіз, посольство України різко відреагувало: що відомо про ситуацію 5.00 5 3
Політика / Україна
23.06.2024 1005
Еще материалы раздела «Україна»