<
НОВИНИ ДНЯ: Навіщо Китаю заморожування російсько-української війни: політолог звернув увагу на цікавий момент  Макрон радить французам не обирати до парламенту ультралівих та ультраправих, - AP  Шольц про ідею Путіна щодо "перемир'я": ті, хто вірять, явно передивилися Russia Today  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червня  Коли наступить перемога у війні: українці назвали терміни та умови  Температура підвищується: де 28 червня в Україні буде найспекотнішевсі новини дня
Політика
Світ
25.06.2024 280

Коли може пройти другий саміт миру та які очікування Києва

Українська влада вже планує провести другий саміт миру. На такий захід у Києва чималі надії.

__ofis_prezidenta__0e74d868672215f6e5ad2d163fe59a13_650x410_25.06.24

Детальніше про те, коли може пройти друга зустріч лідерів, - пише РБК-Україна. Про це повідомляють Контракти.UA.

Термін проведення другого саміту

Зазначимо, що перший саміт миру, який Україна організовувала спільно зі Швейцарією, відбувся 15-16 червня. У заході взяли участь 92 країни. Представлені були, зокрема, і держави Глобального Півдня, які здебільшого не мають такої однозначної думки щодо війни в Україні, як країни Заходу.

За підсумками заходу було підписано комюніке, в якому містилися три основні питання саміту - ядерна та енергетична безпека, постачання продовольства та обмін полоненими всіх на всіх.

Документ підписали 84 країни та організації. Пізніше свої підписи відкликали Ірак та Йорданія. Згодом зі списку країн-підписантів зникла Руанда.

При цьому, як зазначав президент України Володимир Зеленський, за тиждень після саміту до комюніке саміту миру приєдналися ще шість учасників.

Щодо проведення другого саміту миру вже є кілька версій. Зокрема, міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс припускав, що чергову зустріч щодо формули миру на рівні лідерів проведуть до президентських виборів у США у листопаді.

У свою чергу заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква заявляв, що другий саміт миру хочуть організувати до кінця 2024 року в одній з країн Глобального Півдня.

Надії Києва

Другий саміт миру може стати особливим у тому плані, що на нього вперше запросять представників Росії. Україна ретельно до цього готується. Зокрема, росіянам на заході можуть представити план дій для завершення війни, який розроблять до початку заходу.

Чи можлива участь РФ у саміті - поки що невідомо. Сумніви викликають різкі висловлювання російських чиновників у бік української ініціативи.

Зокрема, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров скаржився на "русофобську сутність" формули миру, за якою проводили саміт миру. Також він звинувачував Україну в тому, що перед Росією нібито "ставлять ультиматум".

У той же часпрезидент України Володимир Зеленський заявляв, що на другому саміті росіянам хочуть подати план, щоб "зафіксувати реальне завершення війни".

Він уточнював, що такий план має бути розроблений на підставі того, яким країни-учасниці саміту бачать справедливий мир та як його можна досягти за умови відповідності Статуту ООН.

Оценка материала:

5.00 / 2
Коли може пройти другий саміт миру та які очікування Києва 5.00 5 2
Політика / Світ
25.06.2024 280
Еще материалы раздела «Світ»