<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп вкотре переконує, що зупинить війну в Україні, а Байден назвав Путіна військовим злочинцем під час дебатів  Кілька областей накриють дощі: синоптики дали детальний прогноз на вихідні в Україні  Червень в Україні завершиться спекою, - прогноз  Спека до +31: Гідрометцентр розповів про погоду на Київщині 28 червня  Коли наступить перемога у війні: українці назвали терміни та умови  Температура підвищується: де 28 червня в Україні буде найспекотніше  ЄС відкрив для України переговори про вступ: що отримають українці та чи зможемо ми стати членом Євросоюзу до 2030 рокувсі новини дня
Політика
Світ
27.06.2024 367

Кінець епопеї. Як засновник Wikileaks Ассанж вийшов на свободу і що буде далі

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж уклав угоду з Міністерством юстиції США. Він вийшов з в'язниці вперше за 12 років.

1_10bb1e2481d5451acc541addac0608cc_650x410_27.06.24

Що відомо про "скандал століття" та що буде далі - пише РБК-Україна. Про це повідомляють Контракти.UA.

Хто такий Ассанж

Джуліан Ассанж є громадянином Австралії. У 2006 році він заснував платформу WikiLeaks, де публікувалися тисячі секретних документів дипломатів, урядів багатьох країн, зокрема США, секретна інформація, розвіддані та навіть особисті листування політиків.

Найбільшого розголосу WikiLeaks набула у 2010 році, тоді у мережу злили матеріали, передані співробітницею американських спецслужб Челсі Меннінг. Частина інформації стосується загибелі мирних мешканців Іраку та журналістів Reuters.

У США проти Ассанжа висунули 17 обвинувачень у розголосі державної таємниці та одне - у комп’ютерному хакерстві. США - не єдина країна, які відкрила справу проти Ассанжа.

У 2010 році Інтерпол видав ордер на арешт Джуліана Ассанжа. Його звинуватили у зґвалтуванні та сексуальних домаганнях у місті Енчепінг (Швеція), коли Ассанж перебував у там із робочим візитом.

У грудні того ж року британська поліція заарештувала Ассанжа на території Британії. Суд постановив вислати його до Швеції. Тоді Ассанж попросив політичного притулку в Еквадорі. У червні 2012-го він прийшов до посольства країни у Великій Британії і перебував там протягом наступних семи років.

У квітні 2019 року британський суд визнав засновника Wikileaks винним у неявці на судове засідання. Тоді ж влада Еквадору дозволила заарештувати Ассанжа. До цього часу він перебував у в'язниці суворого режиму "Белмарш" в Лондоні.

Що ще відомо про Джуліана Ассанжа - дізнайтеся у матеріалі РБК-Україна.

Як він вийшов на волю

У березні 2024 року Високий суд Британії ухвалив відкласти екстрадицію Джуліана Ассанжа у США. Сам фігурант відмовлявся їхати на материкову частину Сполучених Штатів.

За американським законодавством, Ассанжу повинні були призначити до 175 років позбавлення волі. Проте днями стало відомо, що Джуліан Ассанж уклав угоду з Мін'юстом США, яка дозволить йому вийти на волю.

Судове засідання відбувалося на Північних Маріанських островах, які належать США. Ассанж прибув приватним літаком на острів Сайпан, який розташований приблизно за 6 тисяч кілометрів на захід від Гаваїв.

Він визнав свою провину у незаконній змові з метою отримання та розповсюдження секретної інформації. Його покарання становило 62 місяці в'язниці, але він не проведе їх за ґратами в США, оскільки вирок прирівнюється до п'яти років, які він провів у лондонській в'язниці "Белмарш".

Що буде далі

Джуліан Ассанж вже вийшов на волю після 12 років судової тяганини. Американський суддя вже підписав його угоду з Мін'юстом США.

Згідно з угодою, Ассанжу заборонено повертатися до США без дозволу. Він повернеться на батьківщину - до Австралії. Для судового засідання невипадково був обраний острів Сайпан, оскільки він ближче знаходиться до Австралії, ніж до США.

Коли засновник WikiLeaks прибуде до Австралії, одним з його завдань буде розрахуватися з урядом за дорогу додому. Ассанж зобов'язаний повернути за чартерний рейс 520 тисяч доларів.

Щоб покрити витрати, його дружина та прихильники запустили кампанію з проханням зробити пожертви.

При підготовці матеріалі використовувалися джерела: CNN, Associated Press, The Guardian, The Sydney Morning Herald.

Оценка материала:

5.00 / 2
Кінець епопеї. Як засновник Wikileaks Ассанж вийшов на свободу і що буде далі 5.00 5 2
Політика / Світ
27.06.2024 367
Еще материалы раздела «Світ»