<
НОВИНИ ДНЯ: У РФ хочуть повернути смертну кару: достатньо лише указу Путіна  “Бронь” на папері не відображається в “Резерв+”: що робити  Як зробити рол з лаваша: рецепт від фудблогерки  Всесвіт влаштований не зовсім так, як вважав Ейнштейн: сенсаційне дослідження вчених  Липень почнеться з гроз на заході України  Зеленський зробив нову заяву про переговори з Кремлем  Як приготувати гарячі бутерброди на мангалі: поради фудблогеравсі новини дня
Політика
Україна
28.06.2024 3174

Англійська мова в Україні набула нового статусу: Зеленський підписав закон

Новий закон визначає перелік посадовців, які зобовʼязані володіти англійською мовою.

6e62a80eb2cd25bae6b5902e5d921dcf_28.06.24

У середу, 26 червня, президент Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною радою Закон "Про застосування англійської мови в України". Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це йдеться у картці закону №9432 на сайті парламенту.

Новий закон закріплює статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні, а також визначає перелік посадовців, які зобовʼязані володіти англійською мовою.

Знання англійської буде для обов’язковим для:

  • працівників державної служби категорії "А";
  • працівників державної служби категорій "Б" і "В", перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників;
  • військовослужбовців офіцерського складу, які проходять військову службу за контрактом, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • поліцейських середнього та вищого складу Національної поліції України, посад начальницького складу інших правоохоронних органів, посад начальницького складу служби цивільного захисту, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • прокурорів;
  • у податкових та митних органах, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України;
  • керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки, перелік яких встановлюється Кабінетом міністрів України.

Водночас закон унормовує особливості застосування англійської мови в роботі держорганів, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги, під час перетину кордону, у сферах освіти, транспорту та охорони здоровʼя.

Метою ухвалення цього закону, як сказано в пояснювальній записці до законопроєкту, було підвищення конкурентоспроможності України, зростання її інвестиційної та туристичної привабливості, розширення застосування англійської мови в публічних сферах суспільного життя та створення сприятливих умов для її опанування українцям.

В обґрунтуванні проєкту зазначається, що англійська є офіційною де-юре у 58 з 196 країн світу, а де-факто й у низці інших країн і територій. Також вона є однією з шести мов Організації Об’єднаних Націй та офіційною мовою Європейського Союзу, Ради Європи, Європейської комісії, Європейської асоціації вільної торгівлі та НАТО.

Нагадаємо, 4 червня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №9432 про застосування англійської мови в Україні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Англійська мова в Україні набула нового статусу: Зеленський підписав закон 5.00 5 2
Політика / Україна
28.06.2024 3174
Еще материалы раздела «Україна»