<
НОВИНИ ДНЯ: Що треба знати водіям мотоциклів та скутерів про власну безпеку: поради поліції  Коли в Україні почне спадати спека: синоптикиня назвала дати  Повістки поштою, відключення світла, вступна кампанія: що зміниться в липні  Відверто про війну, переговори з Путіним та перемогу: що говорив Зеленський в інтерв’ю The Philadelphia Inquirer  Зеленський анонсував переговори з партнерами щодо дозволу на удари по аеродромах РФ  Спека до +37. Синоптик дала прогроз погоди в Україні на 2 липня  Липень в Україні розпочнеться зі спеки до +37: прогноз від синоптикинівсі новини дня
Політика
Україна
30.06.2024 207

Скільки часу людина може бути у статусі зниклого безвісти – відповідь Координаційного штабу

В Україні є чимало родин, близькі яких вважаются зниклими безвісти ще від 2022 року.

9cadb0bc059b6fd314cd582815dc9b9e_30.06.24

За інформацією уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин Артура Добросердова, станом на квітень 2024 року у реєстрі осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, на сьогодні налічується понад 36 тисяч записів. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Станом на початок жовтня минулого року понад 26 тисяч українців вважалися зниклими безвісти, причому більше половини – це військові.

Чимало військових мають статус "зниклий безвісти" ще від початку повномасштабного вторгнення. Інколи побратими точно знають, що військовий загинув, але у разі, якщо його тіло неможливо евакуювати через безпекову ситуацію або воно опинилося на окупованій території, захисник все одно матиме статус зниклого безвісти.

Скільки часу людина може бути у статусі зниклого безвісти, пояснив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко в новому випуску проєкту "Спостережний пост" спеціальної кореспондентки ТСН Наталії Нагорної.

За його словами, скоріше за все статус "зниклий безвісті" буде в людини до кінця бойових дій.

"До того часу, коли пошукові команди зможуть потрапити на розміновані території, провести пошук. Або є судовий порядок: через пів року можна подавати в суд і в судовому порядку родичі можуть намагатися робити судове провадження і визначати статус як "загиблий", – каже Яценко.

Він закликав родичів зниклих безвісти захисників обов'язково здавати ДНК, тому що зараз в українських моргах зберігаються тіла українських бійців, які неопізнані досі.

"І є, на жаль, родини... які з різних причин не хочуть здавати ДНК-тексти... Родини звертаються не туди, куди слід, родина може бути психологічно в такому стані, що вони не хочуть визнавати факт, що рідний, наприклад, загинув", – підсумував представник Координаційного штабу.

Раніше ми писали, що робити родині зниклого безвісти бійця і які дії найгірші.

Оценка материала:

5.00 / 2
Скільки часу людина може бути у статусі зниклого безвісти – відповідь Координаційного штабу 5.00 5 2
Політика / Україна
30.06.2024 207
Еще материалы раздела «Україна»