<
НОВИНИ ДНЯ: Руйнівний шторм Беріл: дослідники показали "око" урагану з космосу та зсередини  Путін вважає, що виграє війну, затягуючи бойові дії, - ISW  Квасолевий суп з капустою та ковбасою: рецепт страви з простих інгредієнтів  "Кучерявий" Місяць: вчені розкрили таємницю загадкових аномалій на поверхні супутника Землі  Президент Фінляндії оцінив, хто міг би закінчити війну в Україні "одним дзвінком телефоном"  Зеленський назвав країни, які можуть припинити війну в Україні  Кабачкова запіканка з курячим філе: рецепт нежирної літньої вечерівсі новини дня
02.07.2024 181

Настрої бізнесу погіршуються: очікують зростання цін та скорочення чисельності працівників

Український бізнес другий місяць поспіль негативно оцінює поточні результати своєї діяльності. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) у червні знизився до 43,6 пунктів (у травні - 48,0)

img_20210320_101549_id71181_1300x867_d10d23a7adbbf31f7f2ab1b50e6c8f73_650x410_02.07.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на дані опитування НБУ. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як зазначили в НБУ, збереження невизначеності щодо тривалості війни, зростання витрат бізнесу через дефіцит електроенергії внаслідок російських атак на енергосистему та підвищення тарифів, слабкий інвестиційний попит, погіршення курсових очікувань послабили економічну активність.

Крім того, несприятливі тенденції на ринку праці через невирішені питання, які виникли внаслідок мобілізаційних процесів, а також значний дефіцит кваліфікованих працівників вплинули на подальше погіршення очікувань підприємств усіх секторів.

Підприємства промисловості, торгівлі та сфери послуг прогнозують посилення темпів зростання як закупівельних цін, так і цін/тарифів на власну продукцію/послуги, натомість респонденти будівництва налаштовані на їх незначне сповільнення.

Оцінки щодо зайнятості погіршилися. Керівники підприємств усіх секторів очікують на скорочення загальної чисельності працівників, найсуттєвіше - у сфері послуг, зазначають в НБУ.

Щомісячне опитування підприємств проводилося з 4 до 21 червня 2024 року. В опитуванні взяло участь 445 підприємств. Результати опитувань відображають лише думку респондентів - керівників підприємств, а не оцінки Національного банку України. Нейтральним значенням ІОДА є 50 пунктів.

Нагадаємо, за даними компанії Info Sapiens, економічні очікування українців в травні погіршилися через відключення світла.

За даними опитування Центру Разумкова, частка тих, хто вважає, що рівень добробуту у найближчі 2-3 роки покращиться, становить 7%, тих, хто дотримується думки, що він погіршиться - 28%, що він не зміниться - 51%.

Оценка материала:

5.00 / 2
Настрої бізнесу погіршуються: очікують зростання цін та скорочення чисельності працівників 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
02.07.2024 181
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»