<
НОВИНИ ДНЯ: До України йде аномальна спека: синоптик ошелешив погодою на наступний тиждень, 8-14 липня  Прикриття неба України з Польщі: польський політик зробив суперечливу заяву про ППО  Байден заявив, що він зупинив Путіна  Мобілізація: у представників ТЦК з’явився новий обов’язковий документ – хто не може вручати повістки  Спеку розбавлять дощі: прогноз погоди на понеділок, 8 липня  Що зміниться для військовозобов'язаних від 17 липня – відповідь Міноборони  Росіяни відзвітували про удар по системі Patriot. Повітряні сили кажуть, що то були макетивсі новини дня
Політика
Україна
05.07.2024 3225

На Банковій готують перестановки у Кабміні: що говорять про зміну прем'єра

Так зване "перезавантаження Кабміну", про яке говорять уже давно, передбачає, зокрема, і зміну прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Якщо таке рішення буде ухвалено, то главу уряду можуть змінити до початку осені.

_shmigal_5_kmu_gov_ua_345104dd1ca1aa0a1676fbbb465fa872_650x410_05.07.24

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна Вибори 202...5? та зміна Кабміну: що планують у Зеленського і де себе бачить опозиція. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як один з індикаторів того, що Дениса Шмигаля незабаром можуть відправити у відставку, називають його зовнішньополітичну активність, що різко знизилася. Втім, на це є контраргумент: якщо за кордон з візитами вирушає президент, то прем'єр зазвичай залишається в Україні "на господарстві". Водночас глава держави та глава уряду беруть участь у заходах за кордоном лише у виняткових випадках.

На Банковій кажуть, що невдовзі після саміту НАТО у Вашингтоні (9-11 липня) і тим більше після саміту Європейського політичного співтовариства в Лондоні (18 липня) фокус уваги дещо зміститься на внутрішньоукраїнські справи. І в рамках цього якраз і можливе перезавантаження Кабміну або як мінімум окремі перестановки. Умовним дедлайном при цьому називають початок осені, але все може статися значно швидше.

Хто може зайняти крісло Шмигаля?

У кулуарах вже обговорюється кандидатура потенційної змінниці Шмигаля - першого віце-прем'єра та міністра економіки Юлії Свириденко, яку відносять до орбіти впливу голови ОП Андрія Єрмака.

Про прем'єрські амбіції Свириденко в кулуарах говорять давно. Чи не з моменту її переїзду з Банкової на Грушевського наприкінці 2021 року - вже тоді говорили про неї як про потенційну змінницю Шмигаля.

При цьому якихось помітних провалів, покаранням за які могла б служити відставка, нинішній глава уряду не мав. У владі розповідають, що після початку великої війни у ​​Шмигаля та Зеленського склалися такі відносини, за яких прем'єр про свою можливу відставку дізнається точно не зі ЗМІ (а подібні випадки - не рідкість). І в будь-якому разі, навіть якщо Шмигаль залишить Кабмін, він, напевно, залишиться в команді влади на якійсь іншій посаді.

Безумовно, зміна глави уряду напередодні зими з непередбачуваною ситуацією в енергетиці виглядає дуже неоднозначно. Це визнають і різні співрозмовники РБК-Україна у владі. Але за кадрових призначень в Україні нерідко працює інша логіка.

Ротації у Кабміні

Задля того, щоб провести ротації у Кабміні, навіть змінили розклад роботи Верховної Ради. Спочатку планувалося, що вона засідатиме наступного тижня, але потім "пленарку" посунули на тиждень, яка починається з 15 липня. За офіційною версією - через участь спікера Руслана Стефанчука в саміті НАТО, за неофіційною - через необхідність остаточно врегулювати кадрові питання. Тим більше, західні партнери в цій справі теж можуть мати свою думку, хоч і не вирішальну - адже їм потім працювати з цими новими людьми (або зі старими - але на нових посадах).

"Шанси є, але як завжди у нас все може помінятися", - відповідає співрозмовник у "Слузі народу" на питання про можливу зміну уряду вже через пару тижнів.

Але поки що заповнення вакансій у Кабміні переноситься з одного пленарного тижня на інший. Окрім "вічних" в.о. - глав Мінветеранів та Мінкультури -

обезголовленим виявилося і міністерство відновлення після поспішного звільнення Олександра Кубракова. Це відомство передбачається розділити на два: Мінінфраструктури та Мінрегіон.

Перше мав очолити нинішній керівник "Нафтогазу" Олексій Чернишов, другий – заступник голови Офісу президента Олексій Кулеба. Але за місяць, що пройшов зі звільнення Кубракова, до цього справа так і не дійшла.

У випадку з Чернишовим відіграло роль і те, що він виявився втягнутим у гучний скандал, пов'язаний зі "зливами" з Національного антикорупційного бюро. Зважаючи на увагу, яку західні партнери України приділяють антикорупційній вертикалі, це вдарило по його шансах на перехід до Кабміну, кажуть співрозмовники РБК-Україна. Тим більше що на новій посаді йому довелося б активно працювати із Заходом. При цьому менеджерські здібності Чернишова у владі оцінюють цілком позитивно - не такий вже й частий випадок.

Чи будуть кадрові зміни масштабнішими - швидше за все, вирішиться до кінця наступного тижня.

Оценка материала:

5.00 / 2
На Банковій готують перестановки у Кабміні: що говорять про зміну прем'єра 5.00 5 2
Політика / Україна
05.07.2024 3225
Еще материалы раздела «Україна»