НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
09.07.2024 378

США перешкоджають будівництву Росією АЕС у Туреччині

Кошти, які корпорація "Росатом" перераховує до Туреччини для будівництва атомної електростанції "Аккую", - найбільшого російсько-турецького інвестпроекту, - підпадають під арешт.

_akkuyu_rossmi_c5c008025c15167b6101d4f43952ecea_650x410_09.07.24

Про це заявив глава держкорпорації Олексій Лихачов, пише РБК-Україна з посиланням на ТАСС і агентство Reuters. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Система взаєморозрахунків під ударом. Вони заарештовують гроші", - сказав він.

За словами Лихачова, за арешт коштів відповідальні "американці", які "ходять між юридичними особами та банками", що працюють з "Росатомом".

Проект АЕС у Туреччині оцінюють у $25 млрд, його повністю оплачує Росія. Лихачов визнав, що його реалізації заважають санкції.

Хоча сам "Росатом" не підпадає під західні обмеження, до санкційних списків внесено кілька дочірніх структур корпорації. Зокрема, це АТ "Атомстрой", яке розробляє технології монтажу ядерних установок, а також Володимирське виробниче об'єднання "Точмаш", що виробляє центрифуги для збагачення урану.

Лихачов зазначив, що попри санкції та складнощі, "Росатом" продовжує будівництво АЕС, яка має стати першою в Туреччині та постачатиме електроенергію 12 млн споживачів.

Проект АЕС "Аккую"

Міжурядову угоду Туреччини та Росії щодо будівництва та експлуатації АЕС "Аккую" було підписано в 2010 році. Того ж року тодішній президент РФ Дмитро Медведєв ратифікував угоду.

У 2023-му році урочисто відкрили перший із чотирьох енергоблоків станції. Її пуск заплановано у поточному році. Проектна потужність АЕС має забезпечити 10% потреб Туреччини в електроенергії.

Слідом за "Аккую" влада Туреччини планує побудувати ще три атомні станції, а також розглядає закупівлю невеликих модульних реакторів.

Крім "Росатома" турецьке Міненерго веде переговори з американськими підрядниками, а також із компаніями з Китаю та Південної Кореї, повідомив Reuters високопоставлений чиновник відомства.

Оценка материала:

5.00 / 2
США перешкоджають будівництву Росією АЕС у Туреччині 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
09.07.2024 378
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»