<
НОВИНИ ДНЯ: Спека не відступає: якої біди вона встигла накоїти та що кажуть синоптики  Закон про мобілізацію: чи оштрафують людину, яка оновила дані, але не пройшла ВЛК  Як змусити Росію до миру: в Офісі президента озвучили сценарій  16 липня ще утримається сильна спека, подекуди до 41°  Скільки населення залишиться в Україні до 2100 року: в ООН шокували цифрою  Українські біженці за кордоном. Яку ціну платить економіка і що чекає на Україну  Скільки українців не встигнуть оновити дані в ТЦК: нардеп приголомшив цифроювсі новини дня
Кабінет директора
Ранкова кава
13.07.2024 155

Трамп у разі обрання може скоротити обмін розвідданими з НАТО, - Politico

Дональд Трамп розглядає можливість скорочення обміну розвідувальною інформацією з членами НАТО, які залежать від США в отриманні тієї інформації, яка допомогла Україні протистояти Росії.

_gettyimages_1248566971_292d886f14ca2513f3de85e034549fdd_650x410_13.07.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Politico. Про це повідомляють Контракти.UA.

Радники Трампа повідомили країнам-союзникам, що скорочення обміну розвідданими буде частиною ширшого плану зі скорочення підтримки та співробітництва США з альянсом, який складається з 32 країн, за словами трьох європейських чиновників і високопоставленого представника НАТО, яким було надано анонімність для обговорення внутрішніх дискусій.

За словами чиновників, вони дізналися про пропозицію обмежити обмін розвідданими під час обговорення з радниками Трампа ширших планів щодо скорочення участі США в НАТО. Колишній президент неодноразово ставив під сумнів і прагнув послабити альянс під час свого першого президентського терміну.

Скорочення обсягу розвідданих може мати важкі наслідки для безпеки, особливо для України, яка намагається відбити російське вторгнення.

"Саме американська розвідка допомогла переконати багато країн НАТО в тому, що Путін зважився на вторгнення в Україну. Деякі країни не вірили, що у Росії є можливості для проведення успішної військової кампанії", - сказав один європейський чиновник.

Скорочення обміну розвідувальними даними зі США може знизити здатність Європи протистояти російському вторгненню, якщо російський диктатор Володимир Путін вирішить розширити військові операції на континенті за межі України, сказав високопоставлений американський чиновник.

Президент Джо Байден розширив обсяг розвідданих, якими США діляться з іноземними союзниками, особливо тих, що стосуються Росії. Європейські чиновники заявили, що поки що незрозуміло, чи розглядає адміністрація Трампа можливість повернення до колишнього рівня обміну розвідданими або подальшого скорочення.

Побоювання щодо планів Трампа в разі його переобрання виникають на тлі активізації зусиль НАТО зі збору доказів передбачуваних актів саботажу, включно з підпалами, пов'язаними з Росією, по всій Європі.

"Росія прямо зараз здійснює акти підпалу, саботажу і планує вбивства на території союзників, намагаючись підірвати підтримку України серед нашого населення. США розширили обмін розвідувальними даними в рамках НАТО, щоб допомогти в реагуванні на ці диверсійні кампанії. І це має реальний вплив", - сказав високопоставлений представник НАТО.

Президентські вибори у США

У листопаді у США відбудуться президентські вибори. Основними кандидатами на пост глави держави є нинішній президент Джо Байден та його попередник - Дональд Трамп.

У червні Байден і Трамп взяли участь у дебатах, однак вони виявилися для чинного президента провальними. Проте він заявив, що не планує зніматися з виборів.

Разом з тим президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо Сполучені Штати вийдуть з НАТО, світ втратить багато країн, які розраховують на Вашингтон і Північноатлантичний альянс. Зокрема, Польщу та країни Балтії.

Оценка материала:

5.00 / 2
Трамп у разі обрання може скоротити обмін розвідданими з НАТО, - Politico 5.00 5 2
Кабінет директора / Ранкова кава
13.07.2024 155
Еще материалы раздела «Ранкова кава»