НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
Політика
Світ
13.07.2024 1078

Орбан обговорив із Трампом свою "мирну місію" щодо України

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у США зустрівся з екс-президентом Штатів Дональдом Трампом. Сторони під час бесіди обговорила можливості миру в Україні, проти якої РФ веде війну.

431231086_957824732381792_4612374943804124209_n_3afb5ca572ad6c7712ff8caef50eadce_1300x820_b51b5e75be4f_13.07.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Reuters. Про це повідомляють Контракти.UA.

Зустріч політиків відбулася в будинку Трампа Мар-а-Лаго у Флориді. За словами речника Орбана, це відбулося "в якості наступної зупинки його миротворчої місії".

"Дискусія йшла про можливості миру", - додав представник угорського прем'єра.

"Мирне" турне Орбана і реакція України та Заходу

Перед тим Орбан здійснив візити до Києва, Москви та Пекіна за останні два тижні в рамках, як стверджує сам глава угорського уряду, своєї "мирної місії", чим розлютив союзників у Північноатлантичному альянсі.

Зустріч Орбана у Москві з російським диктатором Володимиром Путіним, зокрема, викликала обурення в інших членів НАТО, які заявили, що ця поїздка надає керівнику Кремля легітимність, коли Захід хоче ізолювати його через широкомасштабну військову агресію проти України.

Сам український президент Володимир Зеленський раніше на прес-конференції на саміті НАТО прокоментував ініціативу Орбана та зазначив, що "не всі лідери можуть вести переговори", і для цього "потрібно мати певні повноваження".

А радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван, відповідаючи на питання про ініціативу Орбана, сказав, що Україна буде справедливо стурбована будь-якою спробою домовитися про мирну угоду без залучення Києва.

"Яка б авантюра не здійснювалася без згоди або підтримки України - (вона) не відповідає нашій політиці, зовнішній політиці Сполучених Штатів", - зазначив американський чиновник.

Самопроголошена миротворча місія Орбана також роздратувала багатьох членів Європейського союзу, головування в якому Угорщина прийняла на початку цього місяця.

Угорщина на саміті НАТО та "надії" на Трампа

Орбан брав участь у нинішньому саміті НАТО, організованому президентом США Джо Байденом. Делегація Угорщини висловила неприйняття ключових позицій Північноатлантичного альянсу, але не блокувала дії блоку.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто напередодні заявив Reuters, що Будапешт вважає, що друге президентство Трампа нібито посилить надії на мир в Україні. За його словами, Орбан сподівався покласти край війні шляхом мирних переговорів за участю як РФ, так і України.

Варто нагадати, що раніше Трамп заявляв, що швидко припинить війну, але не запропонував детального плану досягнення цієї мети.

Разом з тим, за даними західних ЗМІ, радники екс-президента США нібито представили йому план припинення війни, частково поставивши майбутню допомогу Україні в залежність від приєднання Києва до мирних переговорів.

Раніше також повідомлялося, що угорський прем'єр Віктор Орбан написав листа лідерам ЄС після своїх поїздок в Україну, РФ та Китай. Він заявив, що Європа має "запустити" мирну ініціативу щодо війни Росії проти України, не чекаючи США.

Оценка материала:

5.00 / 4
Орбан обговорив із Трампом свою "мирну місію" щодо України 5.00 5 4
Політика / Світ
13.07.2024 1078
Еще материалы раздела «Світ»