НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
Політика
Світ
14.07.2024 5698

Китай відповів НАТО через звинувачення в бік Росії – заява МЗС

МЗС Китаю застерігає Альянс від розпалювання конфронтації.

904c6d6204d3e8d150df877fdf0301fe_14.07.24

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї відповів на "безпідставні звинувачення" НАТО в тому, що Пекін допомагає Росії у війні проти України. Він також застеріг Альянс від розпалювання конфронтації. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомляє BBC.

Як пише видання, коментарі очільника МЗС Китаю прозвучали через кілька годин після того, як лідери країн-членів НАТО зібралися у Вашингтоні і прийняли декларацію, в якій згадується війна в Україні.

Вони, зокрема, звинуватили Китай у тому, що той є "вирішальним посібником" Росії через його "широкомасштабну підтримку російської оборонної промислової бази", і це були одні з найжорсткіших висловлювань на адресу Пекіна.

"Вони закликали Китай припинити "будь-яку матеріальну і політичну підтримку" військових зусиль Росії, зокрема постачання матеріалів подвійного призначення, які можуть бути використані як у цивільних, так і у військових цілях", - пише видання.

BBC нагадує, що західні держави раніше звинувачували Пекін у передаванні Москві безпілотних і ракетних технологій, а також супутникових знімків.

За оцінками США, близько 70% верстатів і 90% мікроелектроніки, які зараз імпортує Росія, походять з Китаю. Пекін також звинуватили у проведенні "зловмисної кібернетичної та гібридної діяльності, включаючи дезінформацію" проти країн НАТО.

Ван Ї сказав, що "Китай категорично не приймає" всі ці звинувачення, і наполягав на тому, що вони "завжди були силою миру та силою стабільності".

У коментарях, оприлюднених державними ЗМІ Китаю, він сказав, що інша політична система та цінності Китаю "не повинні використовуватися як причина для розпалювання НАТО протистояння з Китаєм", і закликав НАТО "залишатися в своїх межах".

Нагадаємо, у НАТО відреагували на військові навчання Китаю і Білорусі біля кордону Польщі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Китай відповів НАТО через звинувачення в бік Росії – заява МЗС 5.00 5 2
Політика / Світ
14.07.2024 5698
Еще материалы раздела «Світ»