<
НОВИНИ ДНЯ: Українські біженці за кордоном. Яку ціну платить економіка і що чекає на Україну  Скільки українців не встигнуть оновити дані в ТЦК: нардеп приголомшив цифрою  Спека сягне свого піку: синоптикиня попередила про рекордні позначки на термометрах  У РФ українську формулу миру та Саміт миру називають "глухим кутом": в ISW пояснили заяви Кремля  Чи всі, хто приходить оновити дані у військкомат, отримують бойову повістку: у ТЦК здивували заявою  В Україні триватиме спека, місцями - короткочасні дощі  Україна успішно атакує окупантів у Криму: наслідки останніх ударів – The New York Timesвсі новини дня
Політика
Україна
15.07.2024 232

Не тільки лікування. Коли військовим можна виїздити за кордон під час війни

Військові збройних сил України мають право на виїзд за кордон навіть під час війни. Для цього має бути одна з кількох підстав. Наприклад, військові можуть їхати на лікування, у відрядження або у відпустку.

_mobilizatsiya_vokzal_potyag_vidpustka_gettyimages_1257872917_deca0ffc81e5f4e868da38c2f586f970_650x410_15.07.24

Про всі підстави виїзду за кордон українських захисників та про те, що для цього потрыбно, в коментарі для РБК-Україна розповідає юрист юридичної компанії "Приходько та партнери" Діана Тернова. Про це повідомляють Контракти.UA.

Хто з військових може виїздити за кордон: подробиці

Закони України передбачають, що діючі військові мають можливість виїзду за кордон. Ця норма діє також і під час дії воєнного стану.

Для виїду військових за кордон, поки триває війна, є декілька підстав, каже Діана Тернова

- виїздити за кордон військовослужбовці можуть під час планової відпустки;

- їх можуть направити за кордон на лікування;

- захисники також можуть виїздити у відрядження;

Зверніть увагу. Якщо військовий хоче поїхати за кордон у відпустку, така можливість напряму залежить від того, чи погодить це командир частини. В кожному випадку все вирішується індивідуально. Також може бути наказ на виїзд у відрядження (на навчання), і тоді окремих дозволів командування не потрібно.

Командир приймає рішення стосовно надання чи не надання відпустки та дозволу на виїзд закордон, і в подальшому видає військовому відпускний квиток та наказ.

Для виїзду, наприклад, у відпустку до родичів, військовому спершу потрібно написати рапорт, каже Діана Тернова.

"І в графі, де зазначається, де саме військовослужбовець буде проходити відпустку потрібно зазначити – адресу та тривалість перебування. Але слід наголосити, що родичі, до яких він виїжджає, мають перебувати закордоном на законних підставах. Наприклад, мати тимчасовий захист або постійне місце проживання в тій країні, де вони на цей момент перебувають", – пояснює вона.

Якими законами регулюється виїзд військових за кордон

Військовослужбовці мають рівне з іншими громадянами України право на виїзд за кордон: ці правила регулюються законом "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей", зауважує юрист.

Під час воєнного стану в Україні пропуск військовослужбовців через державний кордон здійснюється уповноваженими Держприкордонслужби на підставі прийнятих Міністром оборони, керівником іншого військового формування, керівником правоохоронного органу спеціального призначення, керівником розвідувального органу рішень щодо виконання завдань у сфері безпеки і оборони.

Відзначимо, військові в Україні можуть користуватися різноманітними пільгами. Для них передбачене безкоштовне лікування, знижки на комунальні послуги і безкоштовний проїзд в транспорті. Ми писали, які зараз діють пільги для військових і які безкоштовні послуги для них передбачені в Україні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Не тільки лікування. Коли військовим можна виїздити за кордон під час війни 5.00 5 2
Політика / Україна
15.07.2024 232
Еще материалы раздела «Україна»