<
НОВИНИ ДНЯ: Чи готова Україна до переговорів з Росією: що пишуть у NYT  Росія не зацікавлена у переговорах з Україною на засадах міжнародного права, - ISW  Після замаху на Трампа у Кремлі повідомили, як охороняють Путіна  Чи впливають бойові дії в Україні на зміни клімату: відповідь синоптиків  Вашингтон, Брюссель чи Київ: якій владі більше довіряють українці  ЦНАПи – все?: де можна оновити дані після 17 липня  Температура води в Дніпрі у Києві перевищила рекорд 2010 року та наблизилася до 30 градусіввсі новини дня
Політика
Європа
18.07.2024 522

Чи можуть Угорщину позбавити головування у Євросоюзі: відповідь Єврокомісії

Угорщину не позбавлять головування в Євросоюзі, однак країни-члени блоку ігноруватимуть рішення країни, щоб "показати, що не погоджуються із політикою пана Орбана".

e48a6eb0272684ada03d1b4d47ced097_18.07.24

У Євросоюзі немає жодної юридичної можливості позбавити Угорщину головування за скандальні візити прем'єра Віктора Орбана до Росії та Китаю. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це в інтерв'ю "Суспільному" заявила віце-президентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова.

"Я юрист, тому дам суху відповідь юриста: ми не можемо позбавити Угорщину головування. Немає жодної можливості це зробити. Але ми можемо бойкотувати і відкрито показати, що не погоджуємось із політикою пана Орбана", - зазначила Юрова.

За її словами, у блоці вже поступово готуються до головування Польщі, яке розпочнеться 2025 року.

Також Юрова запевнила, що, незважаючи на скандальну позицію Орбана, завдати шкоди всередині ЄС він не зможе.

"Угорське головування припадає на той час, коли Рада не прийматиме жодних ключових рішень, оскільки ми на початку законодавчого періоду зміни мандатів в інститутах", - уточнила віце-президент ЄК.

Нагадаємо, після свого турне до Росії та Китаю Орбан передав лідерам Європейського Союзу свій "мирний план" щодо війни Росії в Україні. За його словами, США, Європа, Китай і Туреччина "можуть зіграти вирішальну роль як посередники" у війні. Зокрема, особливу роль він надав експрезидент США Дональду Трампу, який "прихильний до миру".

Однак Financial Times з посиланням на власні джерела написало, що лідери ЄС готують відповідь на "зовнішньополітичні прогулянки" Віктора Орбана до Москви. Адже його спроби проводити "позаштатну дипломатію" суперечать договорам блоку.

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи можуть Угорщину позбавити головування у Євросоюзі: відповідь Єврокомісії 5.00 5 1
Політика / Європа
18.07.2024 522
Еще материалы раздела «Європа»