<
НОВИНИ ДНЯ: Кремль готує росіян до 10-річної війни з повним знищенням України в кінці, - ISW  Уряд пропонує збільшити військові видатки на 500 млрд гривень: на що підуть кошти  Кремль посилює утиски критиків війни з Україною всередині РФ — британська розвідка  Чи відступить спека у найближчі 10 днів: з'явився прогноз  17 липня спека до +39°, подекуди пройдуть дощі  Кияни пережили ще один найспекотніший день в історії спостережень  В Україні 17 липня буде найспекотніший день року: прогнозвсі новини дня
Політика
Україна
19.07.2024 194

Чи зможе Україна ефективно використовувати водночас літаки F-16, Gripen та Mirage: пояснення експерта

Літаки від західних партнерів будуть доповнювати один одного залежно від завдань.

363fb75c1f674ad29f3ce18e503907db_19.07.24

Усі бойові літаки, які Україна отримає від своїх західних партнерів, виконуватимуть схожу функцію - скидання, відстріл або пуски засобів ураження, тобто авіаційних бомб або ракет. При цьому кожен літак може нести свій спектр озброєння. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Про це повідомив в інтерв’ю УНІАН військовий експерт Роман Світан.

“Наприклад, Gripen може підняти і запустити з повітря ту саму Taurus. Mirage може запустити Storm Shadow/Scalp. F-16 працює з крилатою ракетою JASSM і ракетами М-120 для дальніх ударів. Тобто, кожен із літаків виконуватиме завдання запуску того озброєння, яке нам передадуть разом із цими бортами. Вони будуть один одного доповнювати залежно від завдань”, - наголосив він.

При цьому експерт зазначив, що для авіації оптимально використовувати один певний тип літаків.

“Це найоптимальніший варіант для навчання льотного складу, інженерно-технічного, для підготовки техніки, обладнання аеродромів. Але нам потрібно близько 200 одиниць бортів. Поки що з усіх названих 200 одиниць може бути тільки F-16. Решта - не вийде. Ніде нам взяти 200 Gripen або Mirage”, - зауважив Роман Світан.

Однак, за його словами, у майбутньому українській авіації варто перейти виключно на F-16.

"Поки що нам не "світить" таких 200 літаків, тому можемо використовувати Gripen і Mirage. Але на майбутнє треба буде розраховувати на те, що оптимальний варіант - мати один тип літаків, а F-16 вважається оптимальним для виконання всіх завдань", - резюмував він.

Нагадаємо, після вступу Швеції до НАТО Україна поновила активні переговори щодо отримання винищувачів Saab JAS-39 Gripen.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи зможе Україна ефективно використовувати водночас літаки F-16, Gripen та Mirage: пояснення експерта 5.00 5 2
Політика / Україна
19.07.2024 194
Еще материалы раздела «Україна»