<
НОВИНИ ДНЯ: Кремль готує росіян до 10-річної війни з повним знищенням України в кінці, - ISW  Уряд пропонує збільшити військові видатки на 500 млрд гривень: на що підуть кошти  Кремль посилює утиски критиків війни з Україною всередині РФ — британська розвідка  Чи відступить спека у найближчі 10 днів: з'явився прогноз  17 липня спека до +39°, подекуди пройдуть дощі  Кияни пережили ще один найспекотніший день в історії спостережень  В Україні 17 липня буде найспекотніший день року: прогнозвсі новини дня
Політика
Україна
19.07.2024 284

Українці відповіли, якими повинні бути відносини з Росією

У травні 2024 року 75% українців переконані, що відносини Росією повинні бути із закритими кордонами, візами та митницями.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на дані опитування КМІС. Про це повідомляють Контракти.UA.

Лише 12% хотіли б, щоб країни були дружніми, і лише 0,3% хотіли б об’єднання країн в одну.

Еволюція поглядів

Як зазначають соціологи, перед Революцією Гідності переважна більшість українців (70%) хотіли бачити країни незалежними, але дружніми державами. Лише 15% наполягали на тому, що відносини мають бути із закритими кордонами, візами, митницями. Причому досить істотна частка респондентів (12%) бажали навіть об’єднання в одну державу.

Після окупації Криму і початку війни на Донбасі значно зросла частка тих, хто вважав, що відносини мають бути як з іншими державами (з 15% до 44%), хоча все одно 48% вважали, що країни мають лишатися дружніми (частка тих, хто виступав за об’єднання знизилася до 5%).

Одразу після широкомасштабного вторгнення до 79% зросла частка тих, хто хоче мати закриті кордони, візи та митницю з Росією. До травня 2024 року показник лишається практично незмінним і фактично лише трохи знизився.

Коментар КМІС

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, абсолютна більшість українців хочуть відгородження від Росії та росіян.

"У 2020 році 57% українців вірили, що в майбутньому Україна зможе нормалізувати відносини з Росією, але зараз можна впевнено говорити, що абсолютна більшість українців (справедливо) не хочуть мати нічого спільного з Росією та росіянами та на багато років уперед будуть їх сприймати як ворогів", - сказав він.

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів власне опитування упродовж 16-22 травня 2024 року. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролюються владою України.

Нагадаємо, українці переважно негативно ставляться негативно до шести країн світу. Найгірше ставлення до Росії (-92,6%) та її союзників - Білоусі (-79,5%), Ірану (-72,3%), Китаю (-54,2%) та Угорщини (-28,6%).

Оценка материала:

5.00 / 2
Українці відповіли, якими повинні бути відносини з Росією 5.00 5 2
Політика / Україна
19.07.2024 284
Еще материалы раздела «Україна»