НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
24.07.2024 329

Україні потрібна нова хвиля будівництва зеленої енергетики, – Герус

Україна потребує нової хвилі стрімкого будівництва потужностей відновлюваної енергетики, як це відбувалось декілька років тому.

_vitryak_kramatorsk_gettyimages_1241978955__759438aa683560daebdea90611d892fb_650x410_24.07.24

Про це заявив голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунального господарства Верховної Ради Андрій Герус, пише РБК-Україна з посиланням на його виступ. Про це повідомляють Контракти.UA.

"Декілька років тому у нас зелена енергетика бурхливо розвивалася. Було величезне будівництво різних обʼєктів. Зараз немає стимулів таких, як зелений тариф. Зараз ми шукаємо (нові – ред.) механізми. Нам потрібна нова хвиля розвитку", - сказав Герус під час засідання комітету.

Він зазначив, що нова хвиля розвитку без дії зеленого тарифу потребує додаткових кроків від держави для стимулювання будівництва нових енергетичних потужностей.

За його словами, зараз напрацьовуються законопроєкти, які мають надати додаткові можливості для інвесторів. Зокрема, щодо попереднього бронювання потужностей (технічних умов) для будівництва нової зеленої генерації.

Окрім того, Герус розповів, що цього року мають запрацювати перші зелені аукціони на залучення інвестицій в сектор відновлюваної енергетики.

"Сподіваюсь, що до в цьому році вони таки будуть", - сказав Герус.

Як повідомлялося, на думку ЄБРР, запланований старт "зелених аукціонів" на залучення нових інвестицій в напрямок зеленої енергетики в Україні може мати сумнівну ефективність в умовах наявності значних боргів ДП "Гарантований покупець" за вироблену в Україні електроенергію з відновлюваних джерел.
Борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами у станції з ВДЕ складає 28,9 млрд грн і виникає переважно через недофінансування розвитку цієї галузі з боку НЕК "Укренерго".

В Українській вітроенергетичній асоціації вважають, що Україна має потребу в будівництві щонайменше 1 ГВт ВЕС щороку. Водночас, поки триває війна, країна може побудувати 4-5 ГВт потужності вітроенергетики, які знаходяться на високій стадії готовності до будівництва.

Оценка материала:

5.00 / 3
Україні потрібна нова хвиля будівництва зеленої енергетики, – Герус 5.00 5 3
Бізнес / Ринки та компанії
24.07.2024 329
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»