НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
Політика
Світ
26.07.2024 219

Китай може відмовитися від власного "мирного плану" на користь бразильського, - політолог

Китай може частково відмовитись від свого "мирного плану" на користь розробленого спільно з Бразилією.

_mzs_kitayu___van_i_gettyimages_649381904_31e5e25b673793907609c25917b39575_650x410_26.07.24

Про це у коментарі РБК-Україна заявив політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Про це повідомляють Контракти.UA.

В лютому 2023-го з'явилися 12 пропозицій китайського "мирного плану", які в загальних рисах закликають до припинення вогню, але не містять конкретних кроків.

Водночас в травні після зустрічі Ван Ї з радником президента Бразилії Селсу Аморімом було опубліковано ще один документ - шестипунктний консенсус.

Що передбачає документ

  • По-перше, документ пропонує дотримуватися трьох принципів деескалації, а саме уникати провокацій, розширення зон бойових дій і загострення на фронті.
  • По-друге, діалог і переговори подано як єдиний спосіб виходу з військового конфлікту.
  • По-третє, Китай і Бразилія підтримали міжнародну мирну конференцію, яку визнають "як Росія, так і Україна". Така конференція має відбутися за участю РФ і з "чесним обговоренням усіх мирних планів".
  • Четвертий пункт стосується гуманітарної допомоги, захисту мирних жителів і заборони на обстріли цивільних об'єктів.
  • П'ятий - неприйнятності використання ядерної, хімічної та біологічної зброї, нападів на атомні станції.
  • У шостому міститься заклик протистояти поділу світу на ізольовані групи.

"Можливо, з'явиться ще якась додаткова інформація. Оскільки зберігається інтрига щодо анонсованої в травні ініціативи Китаю і Бразилії провести окрему мирну конференцію з Україною і Росією. Ідея є, але коли, на яких умовах і в якому форматі, не відомо. Можливо, Китай запропонує Україні взяти участь у ній", - припускає Фесенко.

Так чи інакше обидві сторони намагаються знайти точки дотику. Повного збігу за темою мирних переговорів не буде, тому що позиції різняться істотно. Однак, на думку Фесенка, Україна і Китай до них готові, принаймні на словах.

Нагадаємо, ми повідомляли, що Ван I запросив міністр закордонних справ України Дмитра Кулебу до Китаю. Глава МЗС відповів на запрошення та вчора, 23 липня, приїхав до Пекіну.

Під час зустрічі колеги мають обговорити питання війни РФ проти України, а також двосторонні відносини.

Детальніше про візит, китайські мирні ініціативи та про те, чи варто розраховувати на те, що візит стане проривним, - у матеріалі РБК-Україна.

Оценка материала:

5.00 / 1
Китай може відмовитися від власного "мирного плану" на користь бразильського, - політолог 5.00 5 1
Політика / Світ
26.07.2024 219
Еще материалы раздела «Світ»