НОВИНИ ДНЯ: Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвіт  В Україну прийде антициклон Gustav. Яка буде погода на вихідних та коли чекати спеку  Fitch Ratings оцінило фінансову стійкість України в умовах війни  В ISW розповіли про фактори, що допоможуть ЗСУ провести вдалий контрнаступ  В Україну йде похолодання: синоптикиня назвала дату зміни погоди і дала детальний прогноз  Нацбанк назвав банкноти, які підробляють найчастіше  Третині українців вистачає грошей тільки на їжу: шокувальне соцопитуваннявсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
26.07.2024 456

Ціни вражають: скільки коштує орендувати квартиру у Києві, Львові, Ужгороді та Одесі

Експерт з нерухомості дав прогноз, що буде з цінами восени.

Постійні відключення світла суттєво впливають на ринок оренди в Україні. Станом на середину липня орендувати однокімнатну квартиру в Києві в середньому коштує 15 тисяч гривень. Ціна зросла від початку року щонайменше на 30 відсотків. Водночас попит змінюється — орендарі шукають житло з умовами для дистанційної роботи під час блекаутів. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Скільки коштує орендувати квартиру в містах України, яке житло важко здати, що буде з цінами взимку та чому можливий колапс на ринку нерухомості — у коментарі сайту ТСН.ua розповів експерт з нерухомості Олександр Бойко.

Попит на оренду житла в Києві залишається високим. За даними порталу ЛУН, середня вартість оренди однокімнатної квартири становить 15 тисяч гривень, двокімнатної — 18 тисяч. Олександр Бойко вважає, що ціни ще зростатимуть до осені, оскільки мають сезонне коливання.

“Зазвичай найбільший попит спостерігається в літній період та на початку осені, коли до міста приїжджає багато студентів та молодих спеціалістів. Водночас взимку попит може дещо знижуватися. Проте, з урахуванням поточних подій, ці тренди можуть змінюватися”, — каже експерт.

Як відключення світла впливають на ринок

За його словами, постійні відключення світла суттєво впливають на ринок оренди. Орендарі почали приділяти більше уваги надійності енергопостачання у будинках, зокрема наявності генераторів, які забезпечують резервне живлення.

“Будинки з автономними системами енергопостачання, сонячними батареями чи іншими альтернативними джерелами енергії стали значно популярнішими. Також високий попит на квартири, що розташовані на нижніх поверхах. У центральних районах Києва ціни залишаються високими через великий попит на престижне житло та розташування”, — розповів Олександр Бойко.

За його словами, найбільший попит зараз спостерігається на однокімнатні та двокімнатні квартири зі свіжим ремонтом і сучасними інтер’єрами, особливо в центрі та біля станцій метро. Орендарі також шукають житло зі стабільним інтернет-з'єднанням і умовами для дистанційної роботи.

Найважче здати квартири без ремонту або з низькою якістю житлових умов, особливо у віддалених районах. Наприклад, у будинках типу “хрущівка”, дев’ятиповерхових будинках 70-90-х років забудови. Також знизився попит на великі багатокімнатні квартири, оскільки вони коштують дорожче в утриманні”, — каже експерт.

Від початку поточного року ціни на оренду зросли щонайменше на 30%. Олександр Бойко вважає, що це обумовлено кількома факторами — зокрема збільшенням попиту на житло з хорошими умовами та стабільним енергопостачанням. За його словами, зростання цін найбільше відчувається у нових житлових комплексах.

Чому можливий колапс на ринку взимку

Експерти прогнозують можливий колапс ринку нерухомості в осінньо-зимовий період. Олександр Бойко каже, що це  пов'язано з можливими проблемами в енергопостачанні, які можуть ускладнити або зробити непридатним для проживання житло вище шостого поверху, а також будинки без газу та центрального опалення.

“Ці прогнози мають під собою певні підстави. В умовах, коли є тривалі перебої з електроенергією, будинки вище шостого поверху можуть стати менш привабливими через відсутність або обмежену роботу ліфтів. Крім того, відсутність газу та центрального опалення дійсно може створити значні складнощі для мешканців, особливо в холодну пору року”, — каже експерт.

Проте, на його думку, не всі райони Києва однаково постраждають навіть у разі тривалої відсутності електроенергії. Нові житлові комплекси, оснащені автономними системами опалення та резервними генераторами, залишаться привабливими для орендарів.

Що буде з цінами на оренду восени

Що стосується цін, вони можуть продовжувати зростати у тих районах та будинках, які забезпечують стабільні умови для проживання, каже Олександр Бойко. Водночас житло, яке не відповідає базовим потребам комфорту, може суттєво втратити в ціні.

“В цілому ринок стане більш сегментованим, і ціни будуть залежати від конкретних характеристик нерухомості та її здатності забезпечити комфортні умови проживання. На мою думку, наступні місяці покажуть, наскільки критичними будуть перебої в енергопостачанні і як швидко власники нерухомості зможуть адаптувати свої об'єкти до нових умов. Це буде ключовим фактором, що вплине на ціни та попит на ринку оренди”,  — розповів експерт.

Оренда квартир у містах України

За даними порталу ЛУН, найдорожче орендувати однокімнатну квартиру в Ужгороді. Середня ціна станом на середину липня 2024 року становить 18 тисяч гривень. В інших містах України ціни такі:

  • Київ — 15 тис. грн
  • Львів — 17 тис. грн
  • Одеса — 7 тис. грн
  • Дніпро — 11 тис. грн
  • Ужгород — 18 тис. грн
  • Запоріжжя — 6 тис. грн
  • Івано-Франківськ — 12 тис. грн
  • Миколаїв — 5 тис. грн
  • Полтава — 12 тис. грн
  • Рівне — 12 тис. грн
  • Тернопіль — 9 тис. грн
  • Харків — 4 тис. грн
  • Хмельницький — 10 тис. грн
  • Чернівці — 12 тис. грн
  • Вінниця — 12 тис. грн

Нагадаємо, експерт розповів про найпоширеніші у столиці перепланування квартир та чим це загрожує.

Оценка материала:

5.00 / 3
Ціни вражають: скільки коштує орендувати квартиру у Києві, Львові, Ужгороді та Одесі 5.00 5 3
Бізнес / Нерухомість
26.07.2024 456
Еще материалы раздела «Нерухомість»