НОВИНИ ДНЯ: Страх і сумніви Заходу. Чому Україні не дають "далекобійність" для ударів по Росії  Коли до України прийде осіннє похолодання: прогноз   Осінь в Україні розпочнеться зі спекотної погоди без опадів  Якою погодою завершиться літо: прогноз на 31 серпня  Нідерланди не обмежують використання Україною винищувачів F-16, - командувач армії  Напередодні вихідних Київ розігріє до +32°  Спека в Україні не припиняється: де 30 серпня буде найгарячіше всі новини дня
27.07.2024 442

Чи вимикатимуть світло в серпні-жовтні та коли повернуться жорсткі графіки: прогноз експертів

Починаючи з серпня відключень електроенергії в Україні стане менше, однак "сезону без графіків" очікувати не варто. А от ближче до зими ситуація зі світлом може знову погіршитися.

_remont_obladnannya_liniy_elektroperedach_poshkodzhennya_obstril_gettyimages_1244286536__3__1e07f58198e9a128735b14bbe01fdf6a_650x410_27.07.24

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна "Сезон без графіків. Чи скасують в Україні відключення світла і що треба встигнути до холодів". Про це повідомляють Контракти.UA.

"Обмеження будуть, але мінімальні. У "світло-сірій зоні" відключень не буде точно, та й у принципі очікується менше, ніж зараз. Можливо, на рівні однієї черги у будні дні. Думаю, на вихідних усі будуть зі світлом", - розповів директор енергетичних програм "Центру Разумкова" Володимир Омельченко.

За його словами, цьому посприяють вихід усіх атомних блоків з ремонтів, часткове відновлення генерації ТЕС та прохолодніша осіння погода.

Однак, як зазначив директор спеціальних проектів у НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев навряд чи вдасться забезпечити всіх споживачів повною мірою.

"Все ж таки баланс хиткий. Якщо буде сонячно і вдень панелі на СЕС (сонячні електростанції, - ред.) працюватимуть як сьогодні, то так. Але якщо задощить по всій Україні, будуть проблеми", - пояснив він.

Окрім того, експерт вважає, що ближче до зими ситуація погіршиться. З початком опалювального сезону в листопаді споживання зросте приблизно на третину, чого не зможе компенсувати запланований приріст генерації.

"Графіки стабілізаційних відключень повернуться в обсязі приблизно трьох-чотирьох черг", - припустив Рябцев.

Відключення світла в Україні

Нагадаємо, через дефіцит в енергосистемі в Україні вже кілька місяців діють графіки відключення електроенергії. Причиною є російські обстріли енергетичної інфраструктури та зростання споживання електроенергії через спеку.

Днями прем'єр України Денис Шмигаль повідомляв, що після 20-х чисел липня обмежувати електропостачання в рамках графіків будуть менше.

Як розповів голова "Укренерго" Володимир Кудрицький, відключення світла в Україні будуть значно меншими в серпні, вересні та жовтні. У якийсь час за цей період дефіциту може не бути взагалі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи вимикатимуть світло в серпні-жовтні та коли повернуться жорсткі графіки: прогноз експертів 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
27.07.2024 442
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»