НОВИНИ ДНЯ: Взимку працюватимуть усі доступні атомні блоки, є чіткі терміни ремонту, - Галущенко  Замах на Трампа: ФБР хоче допитати експрезидента США  Неймовірно смачні медові кекси: рецепт випічки до чаю чи кави  Від розвідників до діловодів: кого потребує українська армія 2024 року  Сухо та спекотно: прогноз погоди в Україні на 27 липня  Трамп обіцяє завершити війну в Україні: Помпео описав несподіваний план, як це може відбутися  Пляцок "Снікерс": рецепт традиційної страви з сучасним смаком від Лілії Цвітвсі новини дня
27.07.2024 168

Апокаліптичних картин не буде. Експерт розповів, які відключення світла очікувати взимку

Найближчої зими не варто очікувати апокаліптичних картин в питанні електропостачання. Згідно з прогнозами, відключення триватимуть щонайбільше до 12 годин на добу.

dscf3279_87f582d67c2362a41a700d38089ab643_650x410_27.07.24

Про це розповів директор спеціальних проєктів у НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев в матеріалі РБК-Україна "Сезон без графіків. Чи скасують в Україні відключення світла і що треба встигнути до холодів". Про це повідомляють Контракти.UA.

Як розповідав член спостережної ради "Укренерго" Юрій Бойко, цілком ймовірно, що енергетикам не вдасться відновити в повному обсязі те, що зруйнували росіяни до початку опалювального сезону.

Водночас виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук заявив про плани відновити до 70% генерації. Втім, якщо торік потрібно було відновити 10 блоків, то сьогодні цифра зросла утричі.

"Якщо ДТЕК зможе відновити 60%, це буде великим досягненням. Але є ще станції "Центренерго" та "Укргідроенерго", а вони не можуть дати схожих гарантій. Тому в опалювальний сезон Україна все одно увійде із суттєвим дефіцитом", - пояснив Рябцев.

Рябцев відзначив, що з 9 ГВт зруйнованої генерації, на ДТЕК припадає від 5 до 6 ГВт. Тобто відновлення 60% "поверне" близько 3 ГВт. У зв'язку з цим Україна вийде приблизно на нестачу 4-5 ГВт. Відповідно до цього ймовірно графіки запроваджуватимуть у три-чотири черги.

"Реальні прогнози показують, що ми будемо іноді по 8, іноді по 12 годин на добу без світла. Про жодні апокаліптичні картини не йдеться. Навіть з урахуванням проблем, які можуть додати російські обстріли. Все це реалістичний сценарій на опалювальний сезон", - наголошує Рябцев.

Ситуація зі світлом в Україні

Від початку поточного року російські терористи здійснили 8 масованих атак проти об'єктів енергетики України. У зв'язку з цим українцям знову щодня запроваджують графіки відключень. Внаслідок ударів країна втратила 9 ГВт виробничої потужності українських електростанцій.

Тим часом експерти також пояснили чи вимикатимуть світло в серпні-жовтні та коли повернуться жорсткі графіки.

Оценка материала:

5.00 / 2
Апокаліптичних картин не буде. Експерт розповів, які відключення світла очікувати взимку 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
27.07.2024 168
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»