НОВИНИ ДНЯ: Обама підтримав висунення кандидатури Гарріс на пост президента США  У Росії почали блокувати доступ до YouTube  Гарріс заявила про готовність до дебатів із Трампом, - ЗМІ  Полуничне тирамісу в стакані: надзвичайно простий рецепт популярного десерту від Лілії Цвіт  В Україні буде новий стандарт профільної середньої освіти: що зміниться для старшокласників  Взимку працюватимуть усі доступні атомні блоки, є чіткі терміни ремонту, - Галущенко  Замах на Трампа: ФБР хоче допитати експрезидента СШАвсі новини дня
Політика
Світ
27.07.2024 168

Останній резерв Кремля: навіщо Росія нарощує війська в Україні та чим насправді це загрожує

Експерт пояснив, чому збільшення російського угруповання до 690 тисяч не призведе до перемоги агресора.

3d86b33ef1ddca46b15e72086a573cdd_27.07.25

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський повідомив, що до кінця 2024 року Росія має намір збільшити своє угруповання в Україні до 690 тисяч військовослужбовців. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко пояснив у статті для OBOZ.UA, чому таке нарощування сил агресора необов'язково призведе до критичних змін на фронті.

Що було, що стало

Коваленко каже, що перш ніж оцінити загрозу, слід проаналізувати, як змінювався склад російського окупаційного угруповання в Україні протягом останніх двох з половиною років — який був його склад на момент повномасштабного вторгнення і який зараз. Тобто, ефективність окупаційних військ на початку повномасштабного вторгнення була набагато вищою, ніж зараз.

За даними експерта, на початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року російське угруповання налічувало близько 180 тисяч військових. Протягом 2022 року їм вдалося захопити 63,9 тисяч квадратних кілометрів української території. Однак 2023 року попри збільшення чисельності окупаційних військ до 450 тисяч, вони змогли захопити лише 683 квадратних кілометри. У першому півріччі 2024 року, за умови наявності 530 тисяч російських військових, цей показник становив 752 квадратних кілометри.

"Тобто збільшення кількості окупантів ніяк якісно на процес захоплення територій України не вплинуло", — наголосив експерт.

Якість — не кількість

2022 року російські окупаційні війська мали можливість захопити десятки тисяч квадратних кілометрів території України складом у 180 тисяч о/с завдяки тому, що це були по-справжньому професійні війська, з багаторічним досвідом служби та певним все-таки досвідом участі у бойових діях. Крім того, практично кожен підрозділ РОВ мав повну, майже стовідсоткову штатну комплектацію технікою і протягом кількох місяців не відчувалось гострого дефіциту ані в боєприпасах, ані в техніці, ані у вогневій підтримці, ані в людях з досвідом.

Потім ситуація стала поступово, але незмінно змінюватися для РОВ у негативний бік. Насамперед у питаннях забезпечення військ технікою відповідно до штатної комплектації, а також – професійним молодшим офіцерським та рядовим складом.

Тому, коли кількість окупаційних військ збільшилася вдвічі, а потім навіть утричі, проблема не зникла, адже у міру насичення угруповання людським ресурсом зростала і потреба у забезпеченні його штатно технікою, а цієї можливості у російського ВПК не було.

По суті, російське командування заводило себе у глухий кут, адже що більше в армії особового складу, то більше потрібно для них техніки, а що більший дефіцит техніки, то більше його намагалися компенсувати людським ресурсом. Замкнене коло, з якого командування РОВ ніяк не могло і не зможе вийти.

"Російський військово-промисловий комплекс неспроможний забезпечити армію технікою. Ба більше, можливості її постачання вичерпуються, оскільки виснажуються запаси радянської техніки на складах та центрах зберігання. Як я зазначав раніше, 2024 рік – критичний для РОВ у питаннях компенсації втрат у категорії основних бойових танків та бойових броньованих машин. А що робитиме командування РОВ, коли їх критично не вистачатиме? Правильно. Будуть їх по-старому компенсувати людським ресурсом, що, як ми бачимо, не працює", — пояснив Коваленко.

Російське командування жодним чином не вплине на російський ВПК. Випускати нові танки по 300 одиниць на місяць вони не можуть. Випускати по тисячі нових ББМ – аналогічно. З артилерією — ще складніше.

І велика кількість людського ресурсу в зоні бойових дій потрібна не стільки для наступу на Київ 2.0 чи для прориву до Одеси – ця вся маса потрібна російському командуванню для того, щоб хоча б утримати те, що буде захоплено станом на кінець 2024 року. Тобто 690 тисяч російським командуванням розглядається як живий щит, який у єдиному суїцидальному плані повинен буде стримувати контратаки Сил оборони України 2025 року, поки Москва, активізуючи всі свої важелі, інструментарії та маріонеток у різних країнах, домагатиметься примусу України до миру. Звісно, на умовах РФ.

"Тобто 690 тисяч – це не про загрозу масштабного, епічного наступу, а про істерію та гру ва-банк десятками і навіть сотнями тисяч життів", — наголошує експерт.

Чи зможе Росія мобілізувати таку кількість? Так, каже Коваленко. Вона має всі можливості до кінця 2024 року збільшити своє угруповання до 690 тисяч. Але для цього потрібно в будь-якому разі оголосити про часткову або відкрито — про загальну мобілізацію.

Коваленко підкреслює, що збільшення чисельності російських військ не матиме кардинального впливу на перебіг бойових дій, але створить для Росії проблеми з компенсацією втрат людського ресурсу 2025 року.

"Військово-політичне керівництво Росії подібними рішеннями заганяє себе в глухий кут – з однією лише надією, що йому вдасться протриматися в надії змусити Україну до миру, що дасть можливість РОВ, отримавши перепочинок, відновити свої ресурси. Але якщо цього не станеться – Росія втратить усе й буде цілком і повністю знекровлена", — підсумовує військовий експерт.

Нагадаємо, головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський в інтерв'ю The Guardian повідомив, що російська армія має перевагу проти української і в озброєнні, і у кількості особового складу. Станом на зараз ЗС РФ становлять 520 000 осіб, а до кінця 2024-го буде майже 700 000.

Оценка материала:

5.00 / 2
Останній резерв Кремля: навіщо Росія нарощує війська в Україні та чим насправді це загрожує 5.00 5 2
Політика / Світ
27.07.2024 168
Еще материалы раздела «Світ»