НОВИНИ ДНЯ: Якою буде погода в Україні в серпні: прогноз синоптиків  Ідея виборів під час війни малоймовірна, - Стефанчук  Антимонопольний комітет назвав умови купівлі компанією CRH двох цементних заводів  Окупантам "світять" великі проблеми з бронетехнікою: в ISW оцінили дії росіян  Значно тепліше за норму: Укргідрометцентр дав прогноз на останній місяць літа  Навчання по суботах та тривалі канікули: коли в Україні діти підуть до школи та що відомо про нововведення  Росія почала використовувати дешеві безпілотники для виявлення ППО України, - Reutersвсі новини дня
Політика
Україна
28.07.2024 173

Росія почала використовувати дешеві безпілотники для виявлення ППО України, - Reuters

Росія почала використовувати нові дешеві безпілотники у своїх далеких атаках на Україну, щоб виявляти засоби ППО, фіксувати ушкодження і діяти як приманки.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Reuters. Про це повідомляють Контракти.UA.

За останні два-три тижні Росія застосувала два нових типи безпілотників у п'яти атаках, включно з нічним ударом у четвер. Ці дрони виготовлені з пінопласту і фанери. Один тип дронів оснащений камерою і SIM-картою українського мобільного телефону для передачі зображень російським військовим.

Вони виявляють розташування українських мобільних груп і кулеметів, здатних їх знищити. Росія намагається адаптувати свою тактику і випробувати нові технології, щоб отримати перевагу у своїх щоденних ракетних і безпілотних атаках на українські міста та інфраструктуру.

"Шахеди", які летять до цілі і вибухають під час удару, стали основним елементом російських повітряних атак з початку повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року.

Нові російські безпілотники з камерами не несуть вибухівки, але мають вигляд звичайних "Шахедів" і літають групами. Інший тип безпілотників також не містить вибухівки або містить її в невеликій кількості і використовується як приманка. Ці безпілотники важко відрізнити від звичайних ударних із землі, тому їх теж потрібно збивати, щоб виявити розташування систем ППО України.

Попри великий радіус дії, нові безпілотники, ймовірно, коштують не більше 10 тисяч доларів за штуку, що робить їх дешевшими, ніж ракети ППО. Безпілотники можуть літати на висоті 1 тисячі метрів, що недоступно для кулеметів і автоматичних гвинтівок.

Атака на Україну 25 липня

У ніч на 25 липня російські окупанти здійснили атаку на Україну з використанням ударних безпілотників типу "Шахед". Загалом ворог задіяв 38 дронів, які були спрямовані на кілька регіонів, включно з південною частиною Одеської області та центральними районами України.

Під час відбиття атаки сили протиповітряної оборони знищили 25 безпілотників. Три "Шахеди" перетнули державний кордон із Румунією і були втрачені.

Пізніше міністр закордонних справ Румунії Луміниця Одобеску підтвердила, що на території Румунії було виявлено уламки безпілотників.

При цьому в МЗС Румунії викликали тимчасового повіреного у справах посольства РФ, якому висловили протест та засудили багаторазові атаки російських військ на громадянську інфраструктуру України.

Оценка материала:

5.00 / 1
Росія почала використовувати дешеві безпілотники для виявлення ППО України, - Reuters 5.00 5 1
Політика / Україна
28.07.2024 173
Еще материалы раздела «Україна»