НОВИНИ ДНЯ: У більшості регіонів України 29 липня дощитиме, вдень до +34°  У Почаївській лаврі під час господарювання УПЦ МП пропали ікони  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 29 липня – 4 серпня  Що зірки нам пророкують: гороскоп на 29 липня – 4 серпня 2024 року  Синоптик дала прогноз на 29 липня, попередивши про важливу деталь  Мобілізація по-новому: 5 категорій, кому не потрібно оновлювати дані в ТЦК  Малійські повстанці вбили десятки "вагнерівців": загинув відомий пропагандиствсі новини дня
Політика
Україна
29.07.2024 132

Із Почаївської лаври зникла значна частина ікон: що відомо

У Тернопільській області на території Почаївської лаври виявлено низку порушень. Зокрема, відсутність багатьох ікон та самовільне будівництво.

_lavra_facebook_com_pochayivlavra_af0913b6acb75e0a01af9e23c862edd1_650x410_29.07.24

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Укрінформ. Про це повідомляють Контракти.UA.

Як зазначається, комісія Міністерства культури та інформаційної політики під час перевірки збереження державного майна Почаївської лаври, яке перебуває у безоплатному користуванні УПЦ МП, виявила деякі порушення.

По-перше, перевірка комісії стану збереження творів іконопису виявила факти відсутності значної частини ікон, які зафіксовано паспортами пам'яток культурної спадщини та інвентарним список. Цей список був складений "на основі паспортів на твори мистецтва при проведенні інвентаризації іконопису та творів мистецтва в 1967 році.

Також у звіті йде мова про незаконне будівництво на території лаври, яке було здійснено без необхідних дозволів.

"Користувачем самовільно здійснено ремонт, прибудови, зміну конструктивних елементів, опорядження зовнішнього та внутрішнього і реставрацію пам'яток без відповідних на те дозволів та науково-проєктної документації, що призвело до неналежного утримання пам'яток та до втрати автентичних елементів опорядження пам'яток, збільшення навантаження на їх конструкції", - говориться у документі.

Зокрема, комісією виявлено прибудову тамбура до центрального входу в Успенський собор, прибудову мансардного типу на третьому поверсі пам'ятки "Монастирські келії", а також прибудову до Надбрамного комплексу, яку використовують як їдальню для прочан.

До того ж, члени комісії зафіксували оновлення та очищення стінописів та ікон, заміну панікадила в Успенському соборі, зміни у стінописах та проведення ремонтних робіт у галереях та Печерному храмі Преподобного Іова та церкві Преподобних Антонія та Феодосія й інші факти порушень.

Також внаслідок перевірки, на території Почаївської Свято-Успенської лаври крім шести об'єктів, які належать державі, є й інше нерухоме майно, якого немає в договорі про безоплатне користування.

Нагадаємо, що в жовтні 2023 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про заборону Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) та інших релігійних організацій, пов'язаних із Росією.

Цього тижня, 23 липня, депутати мали голосувати за цей законопроект уже в другому читанні. Однак цього не сталося, оскільки трибуну Верховної Ради заблокували.

Оценка материала:

5.00 / 2
Із Почаївської лаври зникла значна частина ікон: що відомо 5.00 5 2
Політика / Україна
29.07.2024 132
Еще материалы раздела «Україна»