НОВИНИ ДНЯ: Кукурудза в духовці в фользі, запечена в рукаві, на грилі - як смачно приготувати  Коли в Україні спаде спека та прийде похолодання  У Німеччині запропонували позбавити деяких українців соцдопомоги  Гострої потреби у зниженні мобілізаційного віку немає, - Міноборони  У більшості регіонів України 29 липня дощитиме, вдень до +34°  У Почаївській лаврі під час господарювання УПЦ МП пропали ікони  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 29 липня – 4 серпнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
29.07.2024 117

Температура економіки. Як рішення НБУ не змінювати облікову ставку вплине на кожного українця

Збереження Національним банком України облікової ставки на рівні 13% свідчить, зокрема, про бажання регулятора знизити ризики значного зростання інфляції.

1159_1_id61751_1300x867_250d3391af4d054f72c73428a9547b92_650x410_29.07.24

Що таке облікова ставка, на що вона впливає і як це рішення НБУ позначиться на повсякденному житті українців, - розбиралося РБК-Україна. Про це повідомляють Контракти.UA.

 

Облікова ставка НБУ – це один із ключових інструментів монетарної політики, який використовується центральним банком для регулювання грошово-кредитного ринку. Вона визначає, під який відсоток комерційні банки можуть отримувати кредити від НБУ. Облікова ставка впливає на вартість грошей у економіці, тобто на процентні ставки за депозитами та кредитами для громадян і бізнесу.

На що впливає облікова ставка НБУ

Зміна облікової ставки НБУ безпосередньо впливає на процентні ставки за депозитами і кредитами в комерційних банках. Вищі облікові ставки зазвичай призводять до підвищення ставок за кредитами і депозитами, і навпаки. Облікова ставка впливає на рівень інфляції: висока ставка стримує інфляцію, роблячи кредити дорожчими і зменшуючи кількість грошей в обігу. Низька ставка, навпаки, може сприяти зростанню інфляції, стимулюючи споживання та інвестиції.

Зміна облікової ставки також може стимулювати або стримувати економічну активність. Низькі ставки зазвичай стимулюють зростання економіки, роблячи кредити більш доступними для бізнесу та споживачів, тоді як високі ставки стримують зростання, оскільки кредити стають дорожчими.

Фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків нагадує: ще наприкінці червня були хороші шанси, що Нацбанк продовжить цикл зниження ставки. Така ідея була як мінімум у частини комітету з монетарної політики Нацбанку, а також у пресрелізі МВФ йшлося про подальше монетарне пом’якшення.

Однак зростання курсу долара в липні та прискорення інфляції не дали цим прогнозам реалізуватися. Навпаки, Нацбанк переглянув свій власний прогноз по обліковій ставці в гіршу сторону. Тепер регулятор очікує, що ставка знижуватиметься повільнішими темпами.

Як рішення НБУ вплине на життя українців

Збереження ставки на рівні 13% означає, що ми не побачимо різких змін у вартості кредитів та депозитів найближчим часом. Банки вже адаптувалися до цього рівня, тому ставки за кредитами залишатимуться відносно стабільними. А депозити продовжать приносити дохід на нинішньому рівні.

Збереження ставки на поточному рівні допоможе НБУ контролювати інфляцію. Висока ставка стримує надмірне споживання і інвестиції, що важливо для стабілізації цін в умовах економічної нестабільності.

Аналітик компанії CASE Україна Віталій Кравчук підкреслює: високі ставки за кредитами залишаються проблемою для бізнесу, особливо для тих, хто позичає кошти на ринку. Проте стабільна облікова ставка НБУ допомагає зберігати макроекономічну стабільність і підтримує довіру інвесторів.

Високі ставки також означають, що уряд продовжуватиме фінансувати свої запозичення за високими відсотками, що збільшує витрати на обслуговування боргу.

В існуючій ситуації Нацбанк ставить за мету зберегти привабливість активів у гривні, яка похитнулася через девальвацію. Тобто, утримуючи ставки від подальшого зниження, НБУ хоче додати українцям стимулів заощаджувати в гривні.

“Не виключаю, що Нацбанк взяв паузу в циклі зниження облікової ставки, й ми побачимо її на рівні 12-12,5% ще цього року, раніше за прогноз Нацбанку", - прогнозує Михайло Демків.

Нагадаємо, НБУ підвищив облікову ставку з 10% до 25% у червні 2022 року. Цей рівень тримався до липня 2023 року, коли НБУ почав знижувати ставку. Минулого року ставка знизилася до 15%, і в 2024 році НБУ продовжував поступово знижувати її.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Температура економіки. Як рішення НБУ не змінювати облікову ставку вплине на кожного українця 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
29.07.2024 117
Еще материалы раздела «Економіка»